VVD



Nieuws

6 okt 2004 - VVD: ook enkelband bij verlof
jonge criminelen

Elektronisch toezicht ook bij criminele jeugd

Dertig procent van de jonge criminelen in ons land keert niet of te laat terug van verlof of verblijf buiten de jeugdinrichting. De VVD wil dat getal drastisch omlaag helpen. Volgens VVD-woordvoerder Örgü kan de samenleving het zich voor de veiligheid op straat en voor het toekomstperspectief van desbetreffende jongeren niet veroorloven dat ze niet terugkeren van verlof.

Örgü: "Als één op de drie jonge criminelen niet of te laat terugkeert van verlof, vergt dat structurele maatregelen." De VVD stelde daarom vandaag voor elektronisch toezicht bij verlof van jonge criminelen in te voeren. Minister Donner van Justitie zegde toe begin 2005 een experiment met elektronische enkelbandjes te beginnen.

Elektronisch toezicht door middel van een enkelbandje kan de oplossing bieden: met het gps-systeem kan de criminele jongere meteen worden opgespoord. Bij pogingen de enkelband te verwijderen gaat er een alarm af. De liberalen zijn ook voor elektronisch toezicht om vrijgelaten pedofielen in de gaten te houden.