CDA

CDA
06-10-04
Camiel Eurlings: Hard vasthouden aan de criteria

De aanbeveling van de Europese Commissie om de
toetredingsonderhandelingen met Turkije op een andere leest te schoeien dan vroeger is een goede zaak. Dit stelt Europarlementariƫr Camiel Eurlings in een eerste reactie na het verschijnen van de aanbeveling. Eurlings is namens het Europees Parlement rapporteur over de toetreding van Turkije.

Eurlings:"Het is in dit opzicht goed dat de EU zelf gaat monitoren hoe het democratiseringsproces zich in Turkije voltrekt. Het is ook goed dat de Raad bij gekwalificeerde meerderheid kan besluiten de onderhandelingen op te schorten en het is ook goed vooraf tegen Turkije te zeggen dat de uitkomst van de onderhandelingen niet bij voorbaat vast staat. Turkije kan in mijn ogen alleen maar lid worden als het in alle opzichten de waarden en normen van de landen van de huidige Europese Unie onderschrijft en - belangrijker nog - in praktijk brengt. Het moet bij wijze van spreken even makkelijk zijn een kerk in Turkije te bouwen als een moskee in Nederland. Alleen dan is Turkije voor de EU een aanwinst en kan er sprake zijn van voldoende draagvlak onder de bevolking van de huidige lidstaten voor toetreding.

Eurlings: "In 1999 is Turkije door de regeringsleiders de status van kandidaat-lidstaat gegeven. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat zeer goed wordt gelet op de politieke criteria. Alleen een Turkije dat in alle opzichten zich kan meten aan de Europese standaarden voor wat betreft mensenrechten, democratie en rechtstaat kan in mijn visie toetreden."

Naar verwachting wordt het rapport van Camiel Eurlings op 1 december a.s. in het Europees Parlement besproken.