Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Smits over de afwenteling van de gevolgen van financiële en personele tekorten op de noodzakelijke zorg van bewoners van zorghuis de Wielewaal in Zaltbommel.
(2030420490)

1
Bent u bekend met de personele en financiële problemen bij Stichting Nieuwebrug en meer specifiek zorghuis de Wielewaal in Zaltbommel?

1
Ja, daarmee ben ik bekend.

2
Heeft u ook vernomen dat bedden niet meer worden verschoond en dat bewoners tijdelijk niet meer worden gedoucht, waarbij mantelzorgers is gevraagd die zorg over te nemen, vanwege ziektes en vakantie van personeel, en vanwege financiële problemen door de efficiencykorting en inschattingsfouten van de directie?

2
Er is geconstateerd dat er tijdelijk niet voldaan kon worden aan enkele basale zorgelementen zoals bed opmaken en douchen /baden conform afspraak in het behandelplan. De verantwoordelijke leidinggevende heeft gemeend cliënten over dit probleem te moeten informeren voordat besproken werd op welke wijze dit probleem zou moeten worden opgelost. De Stichting Nieuwe Brug heeft in een brief( 6 september 2004) de Inspectie voor de Gezondheidszorg hierover geïnformeerd.

3
Hoe beoordeelt u de ontstane situatie in verzorgingshuis de Wielewaal?

3
De IGZ beoordeelt de situatie als een combinatie van ongelukkige communicatie en onverwacht ziekteverzuim van drie fulltime medewerkers en de onmogelijkheid vervanging te vinden.
De Inspectie heeft gevraagd hoe op dit moment de situatie is in verzorgingshuis de Wielewaal. De directie heeft per ondergrens van de zorg aangegeven hoe de zorgsituatie is geweest in de zomertijd en hoe de situatie op dit moment is. Op dit moment is de Inspectie van mening op basis van de meest recente informatie verstrekt door de directie dat de basale zorg gegeven wordt.

4
Deelt u de mening dat het niet aanvaardbaar is om zorgafhankelijke bewoners, die zijn overgedragen aan de zorg van een door de AWBZ gefinancierd verzorgingshuis, hun noodzakelijke verzorging te ontzeggen?

4
Op basis van de rapportage door de IGZ ben ik van mening dat er geen sprake is van ontzeggen van de zorg.

5
Bent u bereid vóór 5 september a.s. te bewerkstelligen dat bewoners van de Wielewaal de zorg krijgen waar ze recht op hebben?

5
De IGZ is geïnformeerd door de directie van de Wielewaal dat de bewoners op dit moment de vereiste zorg ontvangen.

6
Hebben bewoners volgens u recht op teruggave van de eigen bijdrage AWBZ indien zij zulke essentiële zorg tijdelijk of definitief missen?

6
Nee. De zorgaanbieder hoort de op basis van de indicatie vastgestelde zorgbehoefte te leveren. Het moet niet zo zijn dat er vanuit gegaan kan worden dat die zorg achterwege blijft. Dan blijft de zorgaanbieder in gebreke en moet de situatie gecorrigeerd worden, het legitimeren van deze situatie middels korten op de eigen bijdrage is daarvoor geen oplossing.


---- --