Vereniging FME-CWM

Afscheid Arie Kraaijeveld op Jaarcongres FME-CWM

Programmamanager Benchmarking
Assistent Controller

FME-CWM begroet actief industriebeleid kabinet

Goede voornemens niet doorkruisen met ondoordachte en incidentele voorstellen

ZOETERMEER, 6 oktober 2004 De Vereniging FME-CWM verwelkomt de Industriebrief van het kabinet. Zij waardeert het bijzonder dat het kabinet kiest voor een actief industriebeleid en dat de industrie daarmee eindelijk de enig juiste plek heeft op de politieke agenda, namelijk in het hart van het kabinetsbeleid.

Winstpunten zijn in de ogen van FME het feit dat industriebeleid een kabinetsbrede zaak is die alle ministeries aangaat en daarmee verder reikt dan alleen het departement van EZ alleen. Dat de industriebrief tot stand is gekomen in nauwe samenspraak met industriële bedrijven en brancheorganisaties staat in onze ogen garant voor een realistisch beleid.
Vooral van belang is dat de industriebrief de vinger legt op de juiste verbeterpunten in het ondernemingsklimaat in Nederland. Daaronder: de veel te hoge druk door regelgeving, de eveneens veel te hoge arbeidskosten en de structurele tekortkomingen in kennisverwerving.

Specifieke aandacht voor het industriële midden- en kleinbedrijf (mkb) komt de sector ten goede, zo verwachten wij. Bijvoorbeeld door de intensivering van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk met vijftig miljoen euro. Of door de aangekondigde instelling van innovatieprestatiecontracten, waardoor datzelfde industriële mkb sneller en eenvoudiger kan beschikken over relevante kennis. En niet te vergeten een sterke stimulans voor het technisch en bètaonderwijs.

FME-CWM is vooral te spreken over de concrete actiegerichte agenda, die beleid daadwerkelijk in daden moet omzetten. Die punten kunnen en zullen ook worden gemeten, zodat een concreet beeld ontstaat over de voortgang in de uitvoering van het Nederlandse industriebeleid. Ook het voornemen om een aanspreekpunt per industriesector te (her)introduceren begroet FME-CWM met groot enthousiasme.

FME-CWM vraagt wel aandacht voor onevenwichtigheden in de gepresenteerde Miljoenennota 2005: de onevenredige verhoging van de energiebelasting en de bezuinigingen bij EZ. Deze ondoordachte en incidentele voorstellen werken contraproductief en ondermijnen de koers die met de Industriebrief wordt ingezet. De voorstellen ter verbetering van de arbeidsmarkt zijn aan de magere kant en miskennen de in de Industriebrief terecht gegeven prioriteit aan een goede werking van de arbeidsmarkt.

Download hier de Industriebrief in PDF-file (24 kb)


---

NOOT VOOR DE REDACTIE (