Provincie Groningen

Groningen in gebieden

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Provincie legt waterberging vast in POP
6 oktober 2004

Gedeputeerde Staten hebben vandaag de procedure gestart om de waterbergingsgebieden in het waterschap Hunze & Aa's vast te leggen in het Provinciaal Omgevingsplan (POP). Door de aanwijzing van de gebieden in het POP kunnen gemeenten de bestemmingsplannen aanpassen, zodat de gebieden voor waterberging kunnen worden ingericht.

Dit voorjaar hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen en het Dagelijks Bestuur van het waterschap Hunze & Aa's de nota "Doorbraak Waterberging" vastgesteld. Daarin stellen zij voor een aantal reguliere bergingsgebieden en noodbergingsgebieden aan te wijzen en in te richten. De inzet van deze gebieden moet in een extreem natte periode de kans op wateroverlast verkleinen. Het waterschap verhoogt ook de kaden langs de boezemkanalen om de veiligheid tegen overstroming te vergroten.

Reguliere bergingsgebieden functioneren vaker dan gemiddeld één keer in de honderd jaar. Het gaat daarbij om de Westerbroekstermadepolder en Rolkepolder bij Hoogezand, De Blauwe Stad bij Winschoten, de Binnen Aa bij Nieuweschans en de Weddermeeden bij Wedde.

Noodbergingsgebieden worden gemiddeld één keer in de honderd jaar of minder vaak gebruikt. Noodbergingsgebieden zijn de gebieden Lappenvoort/Oosterland en Onner- en Oostpolder bij Haren, Meerstad bij Groningen, Winschoten-Zuid en Zuiderwuppen bij Winschoten, Ulsderpolder bij Beerta en Kuurbos en Bovenlanden bij Nieuweschans.

Deze gebieden moeten uiterlijk in 2015 voor waterberging zijn ingericht. Het waterschap Hunze & Aa's maakt de Ulsderpolder en Onner- en Oostpolder eerder geschikt om overtollig water te kunnen bergen. Daardoor zal de bescherming tegen overstroming vanuit de boezemkanalen al in 2008 fors zijn verbeterd.

Waterschap Hunze & Aa's maakt in overleg met de bevolking en andere direct betrokkenen inrichtingsplannen voor de gebieden. Het gaat daarbij om het bouwen van waterinlaten en het aanleggen van kaden om bebouwing tegen het water te beschermen.

De uitwerking van het POP voor de aanwijzing van waterbergingsgebieden ligt vanaf 14 oktober tot en met 11 november 2004 ter inzage, o.a. in de gemeentehuizen en het hoofdkantoor van het waterschap Hunze & Aa's. De provincie wil de aanwijzingsprocedure begin 2 005afronden.

De provincie wijst nog geen waterbergingsgebieden in het waterschap Noorderzijlvest.