Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

06/10/04 Prinses Máxima bij première film See Yourself

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is woensdagmiddag 6 oktober in Theater Tuschinski te Amsterdam aanwezig bij de première van de film See Yourself. In deze film onderzoeken leerlingen van VMBO en MBO hun veelal negatieve imago en zelfbeeld. See Yourself is een initiatief van JOB, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs. (V)MBO- leerlingen, 60 procent van de schoolgaande jeugd, kampen volgens de makers van de film veelal met een imago van drop-outs, criminelen of nietsnutten. In See Yourself krijgen deze jongeren de kans te tonen hoe ze daar zelf over denken.

Ongeveer 1500 jongeren uit alle delen van het land deden mee aan het vooronderzoek en schreven zich in voor de casting. In gesprekken met hen ontstonden de verhaallijnen en de karakters van de film. Alle hoofd- en bijrollen worden gespeeld door scholieren die werden gecast uit deze groep. Terwijl zij tijdens het maken van de film hun negatieve imago en zelfbeeld onderzochten, raakten zij ook gemotiveerd daar iets aan te doen.

De film is bedoeld om de (V)MBO leerlingen in Nederland een hart onder de riem te steken en hen een spiegel voor te houden waarin zij zien hoe belangrijk zij zijn voor de maatschappij, als toekomstige vaklieden. Deze film is geen lesje in brave-jongere-zijn, maar wil aangeven dat het huidige imago van deze groep onterecht en zeer onvolledig is.

Na de feestelijke première in Tuschinski wordt de film tijdens het schoolseizoen 2004-2005 gedistribueerd onder alle (V)MBO scholen in Nederland.