Nationale-Nederlanden

Haagse realisten in Zutphen
23-09-2004
Van 6 oktober tot en met 18 december wordt in het 'geboortehuis' van Nationale-Nederlanden in het Ravenstraatje 3 in Zutphen werk geëxposeerd van kunstenaars die tot de groep de 'Haagse Realisten' behoren. De kunstwerken zijn afkomstig uit de bedrijfscollectie van ING, waar Nationale-Nederlanden onderdeel van is. De term 'Haagse Realisten' staat voor figuratief werkende kunstenaars die zich afkeerden van de abstracte en experimentele kunst. Deze kunstenaars sloten zich soms aan in een groep of vereniging zoals de Pulchri-studio. Bindend element is bovendien dat zij in Den Haag actief waren. Zo werd in 1951 de kunstenaarsgroep 'Verve' opgericht door een aantal Pulchri-leden waaronder Jan van Heel. In het café 'De Posthoorn' exposeerden kunstenaars als Aat Verhoog en in 1960 groepeerden tien kunstenaars die in de figuratieve traditie schilderden, zich in groep 'Fugare'.
In de woelige jaren zeventig waren het jonge kunstenaars als Pat Andrea, Peter Blokhuis, Walter Nobbe en Maarten van Dreven die het Haagse kunstklimaat bepaalden. Ze studeerden allen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten en ondergingen invloed van docent Co Westerik.
ING Art Management organiseert jaarlijks een expositie in het pand waar in 1845 de basis werd gelegd voor het huidige ING en tegenwoordig Kunstgalerie Vruggink is gevestigd. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen op woensdag en vrijdag van 11.00-17.00 uur en op donderdag en zaterdag van 13.30 - 17.00 uur.