Ingezonden persbericht


Bilthoven, 27 september 2004

Persbericht

Eindelijk: een Boekenbon voor kinderen

Vanaf 6 oktober is in de boekhandel een speciale Boekenbon voor kinderen te koop. Het basisontwerp voor deze bon is gemaakt door Faye Linskey (12) van basisschool De Prangelaar in Woudenberg. Dit ontwerp is door de jury gekozen uit meer dan 12.000 inzendingen van kinderen uit groep 5 tot en met 7 van de basisscholen.

De waarde van de Kinderboekenbon bedraagt ¤ 5,-. Dit bedrag komt overeen met het bedrag dat kinderen elkaar meestal cadeau geven bij verjaardagen. Om het cadeau extra feestelijk te maken, is voor de Kinderboekenbon een speciaal hoesje gemaakt. De basis voor het ontwerp bestaat uit een aantal tekeningen dat is ingezonden voor de ontwerpwedstrijd voor de Kinderboekenbon.

Ter gelegenheid van de introductie hebben acht grote kinderziekenhuizen een pakketje Kinderboekenbonnen ter waarde van ¤ 1.000,- gekregen. Hiermee kunnen zij kinderboeken kopen voor de bibliotheek van het ziekenhuis.

De introductie van de Kinderboekenbon sluit aan bij het 50-jarig jubileum van de Kinderboekenweek die dit jaar van 6 t/m 16 oktober zal worden gehouden.

De jury die de inzendingen van de kinderen beoordeeld heeft, bestond uit Dick Bruna, Jochem van Gelder, Ansumana Marong (jonge Simba uit de musical The Lion King) en Gerrit Zalm.

Met de introductie van de Kinderboekenbon zet de Nederlandse Boekenbon bv een volgende stap naar een nieuwe generatie Boekenbonnen. De eerste Boekenbon werd 70 jaar geleden gedrukt. In 1968 werd de Boekenbon als ponskaart geïntroduceerd en in 1986 werd deze vervangen door de optisch leesbare Boekenbon. De vormgeving van de Boekenbon is in 1996 ingrijpend veranderd door portretten van auteurs op de Boekenbon af te beelden. Op de Euro-Boekenbonnen staan sinds 2002 portretten van de volgende auteurs op jonge leeftijd: Willem Frederik Hermans, Ida Gerhardt, Remco Campert, Hella Haasse, Gerard Reve, Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Ari Doeser, directeur van de Nederlandse Boekenbon bv, tel. 030-2287956.

Er zijn dummies van de Kinderboekenbon beschikbaar.

Meer informatie is ook te vinden op www.boekenbon.nl