Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Festival Van Wassenaerconcours
Lunchconcert 6 oktober in de Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden

Van 5 tot en met 9 oktober zal in Den Haag het jaarlijkse Internationale Van Wassenaer Concours 2004 voor Oude Muziek Ensembles gehouden worden. Het concours heeft tot doel jonge musici die zich toeleggen op het historisch verantwoord uitvoeren van Oude Muziek te stimuleren en te ondersteunen. Het biedt hen tevens de gelegenheid contacten te leggen met professionele concertorganisaties voor hun verdere loopbaanontwikkeling. Vele prijswinnaars hebben al hun weg naar internationale concertpodia gevonden, zoals de Nederlandse ensembles Brisk, The Locke Consort, La Primavera, het Engelse Florilegium en het uit Rusland afkomstige Musica Petropolitana.

Onderdeel van het concours is het Festival dat bestaat uit lunchconcerten die door de deelnemende ensembles op bijzondere locaties in de omgeving van Den Haag gegeven worden. De monumentale oude Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden, in gebruik genomen in 1745, is een dergelijk bijzondere plek. Het concert begint om 12 uur en het programma duurt ongeveer een uur, De entree tot het concert in de Oranjerie is gratis - de entree tot de Hortus geldt zoals normaal (Museumkaart geldig). Tijdens het lunchconcert zullen twee ensembles spelen: 'savadi.' en 'La Soave Melodia'.

De betekenis van het woord savadi. is 'op een andere manier'. Dat geldt zowel voor de bezetting van het ensemble (twee sopranen en harp) als voor de keuze van het repertoire en de actuele, soms dramatische manier van uitvoeren. De leden van savadi. leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Schola Cantorum Basiliensis in het Zwitserse Basel en spelen Italiaanse en Engelse werken uit de late Renaissance en Barok. savadi. speelt werk van Purcell, Barbara Strozzi en Claudio Monteverdi.

savadi.

Het tweede optredend wordt verzorgd door 'La Soave Melodia' dat zich in het bijzonder toelegt op 17e eeuwse Italiaanse muziek voor blokfluit, barokcello, theorbe en barokgitaar. Het (Zweedse) ensemble speelt werk worden van componisten als Falconiero, Dario en Francesco Turini. Bijzonder aan de interpretatie van deze muziek door 'La Soave Melodia' is hun vermogen om gehoor te geven aan de energie, emotie en sensualiteit die in de 17e eeuwse Italiaanse muziek aanwezig is.

La Soave Melodia

De lunchconcerten vormen een (verplicht) onderdeel van de deelname aan het Van Wassenaerconcours. Op zaterdag 9 oktober zullen tijdens de finale van het concours in de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag (aanvang 14.00 uur) de vier overgebleven ensembles strijden om de diverse geld- en concertprijzen. Meer informatie over het Van Wassenaer Concours is te vinden op www.vanwassenaerconcours.nl.

Festival Van Wassenaerconcours Lunchconcert

Waar
Rondom bezoekerscentrum 'De Wintertuin' van de Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer

Woensdagmiddag 6 oktober 12-13 uur in de Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden

Kosten
De entree tot het lunchconcert in de Oranjerie is gratis. De entree tot de Hortus geldt als normaal.

Volwassenen
E 4,-

Kinderen 4-12 jaar, Rabo-MK, NS-MK, CJP
E 2,-

Museumkaart
Geldig

Aan de redactie:

Een bestand op hogere resolutie van de foto's bijgevoegd in het emailbericht kan worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl

Voor meer informatie over het Van Wassenaerconcours en de in Leiden optredende ensembles kunt u direct contact opnemen met Job Spierings / Impulse Art Management in Amsterdam

020 626 6944 of info@vanwassenaerconcours.nl

29 september 2004, Leiden

Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden - Publiek en Informatie (071-5275144)

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)


---- --