Erasmus MC


30-09-04: Genetische gevoeligheid voor de ziekte van Alzheimer

Op woensdag 6 oktober 2004 (ErasmusMC, faculteitsgebouw, collegezaal 7, 11.45 uur) promoveert Kristel Sleegers op haar proefschrift Genetische gevoeligheid voor de ziekte van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer is de meest frequent voorkomende vorm van dementie op oudere leeftijd. Door de vergrijzing van de bevolking zal het voorkomen van de ziekte nog toenemen. Er is nog geen behandeling bekend die de ziekte kan genezen. De oorzaak is ook nog grotendeels onbekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een scala aan genetische en omgevingsgebonden factoren op uiterst complexe wijze de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer vergroot. Slechts enkele van deze factoren zijn bekend.
De promovenda trachtte met haar onderzoek meer inzicht te verkrijgen in deze genetische gevoeligheid. Zij voerde het onderzoek grotendeels uit in een genetisch geïsoleerde gemeenschap in het zuidwesten van Nederland. Vanwege de grote verwantschap in zon gemeenschap lijkt het erfelijk materiaal veel meer op elkaar.. Er werden sterke aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van risicoverhogende genen. Ondanks dat hart- en vaatziekten vaak met de ziekte van Alzheimer in verband worden gebracht, toonde zij aan dat een genetische verhoogde kans op hart- en vaatziekten niet tevens ook een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer geeft.

Promotoren: mw.prof.dr. C.M. van Duijn, Genetisch-epidemiologisch onderzoek, en prof.dr. B.A. Oostra, Moleculaire genetica van erfelijke ziekten