GGD Friesland


30 september 2004

Kinderen, ouders en beroepskrachten kiezen voor de thema's sociaal-emotioneel gedrag en gezonde leefwijze

Kinderen, ouders en beroepskrachten in de wijk Heechterp/Schieringen in Leeuwarden en in Kootstertille kiezen beide voor sociaal-emotioneel gedrag en gezonde leefwijze als thema's voor het project Gezonde Start. Dit project van GGD Fryslân richt zich op het vergroten van de kansen op gezondheid bij kinderen van 0 - 12 jaar. Bij het ontwikkelen van dit project zijn twee belangrijke uitgangspunten. Ten eerste dat ouders, kinderen en beroepskrachten zoveel mogelijk worden betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van dit project. Ten tweede de lokale samenwerking van organisaties die werken met de kinderen van 0
- 12 jaar zoals kinderopvang, onderwijs, welzijn, sport en jeugdgezondheidszorg. Het betrekken van met name kinderen bij de opzet van een project is nieuw in de gezondheidszorg.

In zowel Heechterp/ Schieringen als in Kootstertille zijn projectgroepen gestart. Hierin zitten het kinderdagverblijf, de peuterspeelzalen, de thuiszorginstellingen, de scholen, het welzijnwerk, de betreffende gemeentes en GGD Fryslân. De keuzes voor thema's, de aanpak en de activiteiten zijn samen gemaakt met ouders en beroepskrachten. Op 4 bijeenkomsten hebben ouders en beroepskrachten uit de ongeveer 60 onderwerpen de voorkeur gegeven aan de volgende onderwerpen: sociaal gedrag van kinderen, opvoeding, gezond en ongezond eten, verkeersveiligheid, vrijetijdsbesteding. Op de scholen zijn met de kinderen in totaal 11 kringgesprekken gevoerd. De belangrijkste onderwerpen die de kinderen aangaven waren: pesten/ruzie/geweld, slapen/slaapproblemen en gezond eten en snoepen. Met kinderen, ouders, en beroepskrachten is vervolgens besproken welke activiteiten er bij de verschillende onderwerpen gewenst zijn.
De beide projectgroepen hebben zich over de uitkomsten gebogen. Opvallend is dat de uitkomst in Heechterp/Schieringen en Kootstertille niet veel van elkaar verschilt. Terwijl het gaat om een plattelands en een stedelijke situatie.
Voor beide plaatsen ligt er nu een activiteitenplan. In het schooljaar 2004 - 2005 staat het thema sociaal-emotioneel gedrag op de voorgrond er is dan aandacht voor onder andere opvoeding, sociale vaardigheden, ruzie, pesten en respect. In het schooljaar 2005 - 2006 komt het thema een gezonde leefwijze aan de orde met aandacht voor voeding, slapen en vrijetijdsbesteding. Ook bij de voorbereiding of uitvoering van deze activiteiten krijgen kinderen, ouders en beroepskrachten een belangrijke rol.

Op woensdag 6 oktober gaat het project "Gezonde Start" gezond van start in Kootstertille. Na een gezond ontbijt verzamelen alle schoolkinderen van de 3 basisscholen zich om 9.30 op het schoolplein van cbs de Merlettes voor een swingende ochtendgymnastiek. Daarna is er op die dag op de eigen school aandacht voor gezond zijn en blijven.

Voor de redactie:

Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Gerda Kalsbeek, communicatiemedewerker GGD Fryslân. Tel. 06 - 215 50 103