verdicts.verdict_media verdicts.verdict_media

Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200307901/1
Hoger beroep in verband met de aanwijzing door het college van B&W van Leiden van een gedeelte van de Witte Singel tussen de Bilderdijkstraat en de noordelijke aansluiting van de Groenhovenstraat in Leiden, als weg waarop maximaal 30 km per uur mag worden gereden. Hiervoor plaatst het college van B&W borden die een maximum van 30 km per uur aangeven ter hoogte van de Witte Singel 87 en ter hoogte van de noordelijke aansluiting van de Groenhovenstraat op de Witte Singel. Het college heeft uit oogpunt van verkeersveiligheid de maximumsnelheid met 20 km per uur verlaagd. Ter uitvoering van dit besluit zijn diverse maatregelen getroffen, zoals de aanleg van verkeersplateaus en verkeersdrempels. Een inwoner van Leiden is het niet eens met het besluit van het college van B&W. Hij is ook van mening dat het oogpunt van veiligheid wenselijk is om op het bochtige middengedeelte van de Witte Singel een maximumsnelheid van 30 km per uur in te voeren. Echter, hij komt op tegen de wijze van inrichting van het bochtige weggedeelte. Deze is nu volgens hem niet zodanig dat daar niet te snel wordt gereden en verkeersonveilige situaties niet optimaal worden voorkomen.

* 200308863/1
Beroep van een inwoner uit Weert tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan Aansluiting Straevenweg op Ringbaan-West van de gemeente Weert. Het bestemmingsplan maakt de aanleg van een nieuwe ontsluiting van de industrieterreinen Kanaalzone I en II in Weert mogelijk. De bestaande ontsluitingsweg zal verkeersluw worden gemaakt om daar woningen te bouwen. De nieuwe verbindingsweg moet aansluiten op een aan te leggen rotonde in de Ringbaan-West. In beroep wordt gesteld dat de nieuwe ontsluiting zal leiden tot een toename van de geluidhinder en tot het vervallen van een parkeermogelijkheid. Ook zou er onvoldoende onderzoek zijn verricht naar alternatieve mogelijkheden.


* 200400516/1
Beroepen van bewoners uit Nieuw Milligen en uit Uddel tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan Buitengebied Agrarische Enclave van de gemeente Apeldoorn. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het deel van het Apeldoorns buitengebied dat in de zogenaamde Agrarische Enclave binnen het Centraal Veluws Natuurgebied ligt en is in 2001 door de gemeenteraad van Apeldoorn vastgesteld. Het eerste goedkeuringsbesluit van september 2001 is bij uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 19 maart 2003 deels vernietigd (zaaknummer 200105267/1). Nu ligt het tweede goedkeuringsbesluit van 2 december 2003 voor. In beroep wordt aangevoerd dat het plan te weinig bouw- en uitbreidingsmogelijkheden biedt voor een aannemersbedrijf en voor een camping.


* 200401484/1
Beroepen van de stichting De Hoeksteen, de stichting Landschap Architectuur en Stedenbouw en van anderen tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het uitwerkingsplan Mariastichting van de gemeente Haarlem. Het uitwerkingsplan is een uitwerking van het bestemmingsplan Spaar en Hout en maakt de bouw mogelijk van kantoren, van ten minste 380 woningen en van een ondergrondse parkeergarage. De stichtingen hebben bezwaren tegen de procedure die de gemeente heeft gevolgd bij de vaststelling van het uitwerkingsplan. Daarnaast betogen zij dat bestaande bebouwing zoals het hoofdgebouw van de Mariastichting en de panden aan de Van Heythuijzenweg onvoldoende worden beschermd. Zij wijzen erop dat het karakteristieke, beeldbepalende bebouwing met een cultuurhistorische waarde betreft.


* 200402775/1
Beroep van bewoners van Hoogmade tegen de vergunning die de minister van Verkeer en Waterstaat heeft verleend aan de Projectbureaumanager Noordelijk Holland HSL-Zuid op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken. De vergunning maakt verbreding van de snelweg A4 mogelijk met bijkomende werken zoals de aanleg van kunstwerken en het plaatsten van geluidschermen naast de rijksweg bij Jacobswoude en Leiderdorp. In beroep wordt onder meer aangevoerd dat er ernstige geluidsoverlast zal optreden en dat de in de Wet geluidhinder neergelegde grenswaarden fors zullen worden overschreden.