Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Alles is een proces!" Een persoonlijke visie op Business Process Management

Rotterdam/Alkmaar, 5 oktober 2004 - Op de TIBCO Benelux Conferentie 2004 op 6 oktober in Nijkerk, zal Hans Kooistra, VP en Regional Director van TIBCO Software Benelux, zijn persoonlijke visie op Business Process Management uiteenzetten in zijn openingslezing "Alles is een proces!".

Kooistra's persoonlijke visie op Business Process Management (BPM) gaat niet uit van ICT, modellen of methodieken, maar keert terug naar de basisvraag: waar gaat het om?

Om bedrijfsprocessen inzichtelijk te maken, kunnen ondernemers volgens Kooistra het beste vanuit de toekomst terug naar vandaag redeneren. Kooistra: "Elke ondernemer moet zich afvragen: Waar sta ik over drie jaar? Wil ik mijn marktaandeel laten groeien met 30 procent? Zo ja, welke segmenten wil ik dan laten groeien? Wat is de laatste handeling die ik daarvoor moet verrichten? En de een na laatste? Hoeveel tijd kosten de losse handelingen op zich? En haal ik mijn planning als ik bij de eerste handeling ben uitgekomen?"

In de lezing zal benadrukt worden dat alle gebeurtenissen in een bedrijf te maken hebben met een procesgang. En om processen te beheersen en beheren, is het noodzakelijk inzicht te hebben in het bedrijfsproces op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Succesvolle ondernemingen hebben hun processen helder omschreven en inzichtelijk gemaakt voor iedereen: intern en extern. Slecht presterende bedrijven hebben te hoge kosten die vaak in verband kunnen worden gebracht met de complexiteit van ondernemingsprocessen.

Kooistra: "Onze ervaring is dat bedrijfsprocessen voor 80 procent niet bepaald worden door de klant of door de markt, maar door de interne organisatie van een bedrijf. En wanneer wij terugredeneren het bedrijf in, komen wij erachter dat veel regels en afspraken niets te maken hebben met de klant en wat de klant van een bedrijf wil. Terwijl het daar toch allemaal om begonnen is..."

Nieuwsgierig naar deze nuchtere en oer-Hollandse filosofie van ondernemen en procesmanagement? Kom naar de TIBCO Benelux Conferentie op 6 oktober naar het Hart van Holland in Nijkerk.