Ingezonden persbericht

Consumentenvertrouwen in de woningmarkt nog steeds dalende

DEN HAAG, 20041006 -- De VBO Woonindex laat in het derde kwartaal 2004 een daling zien tot -15,2. Uit dit resultaat blijkt dat het vertrouwen van de consument in de markt wederom is afgenomen, daar het tweede kwartaal nog een index van -13,4 liet zien. De mineure stemming geldt met name voor verkopers van woningen.


Om de neergaande spiraal te verklaren, kan een aantal oorzaken worden aangewezen. De bezuinigingsplannen van het kabinet, de regelmatig terugkerende discussie over aanpassing van de hypotheekrenteaftrek en somberheid over de economische situatie in Nederland, dragen bij aan de negatieve stemming en onzekerheid van consumenten over de woningmarkt. Deze onzekerheid ziet men terug bij het groeiende aantal consumenten dat geen uitspraak durft te doen over de geschiktheid van het huidige klimaat voor het kopen of verkopen van een woning.
De verkopersindex staat in het derde kwartaal van 2004 op ­22,3 in tegenstelling tot het tweede kwartaal met een index van -20,7. Dit betekent dat de consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen, vrezen dat hun woning langer te koop zal staan, waardoor ook de positie van de verkoper bij de prijsonderhandeling onder druk komt te staan. Ook de kopers zijn minder te spreken over het huidige klimaat. Hier is een daling van -6,0 naar -8,0 te zien. Deze daling wordt met name veroorzaakt door de angst dat het hypotheekrentepercentage weer gaat stijgen, want hoewel het percentage ten opzichte van het tweede kwartaal gelijk is gebleven, wordt het percentage in het derde kwartaal van 2004 aanzienlijk minder positief beoordeeld dan een kwartaal eerder.
"De lage hypotheekrente houdt de vastgoedmarkt vooralsnog redelijk overeind. Kopen is nog altijd goedkoper dan huren. De consument laat uit de VBO Woonindex blijken dat zij vreest dat de rente weer zal stijgen, maar dat verwacht ik voorlopig niet. De VBO houdt daarom vertrouwen in de toekomst", aldus Michiel Goofers, secretaris/directeur van VBO Makelaars. Ook de consument laat in de VBO Woonindex weten in zijn verwachting positiever te zijn over de komende twaalf maanden dan over het huidige klimaat. Desondanks eindigde de index voor de verwachtingen voor het komende jaar in de min; namelijk -9,0. Ten opzichte van het vorige kwartaal (-2,1) zijn de verwachtingen van consumenten dus aanzienlijk negatiever geworden. De verwachting wordt waarschijnlijk sterk beïnvloed door de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet en het trage economische herstel. Al met al is de stemming van kopers en verkopers in het derde kwartaal van 2004 verder verslechterd.
De VBO verwacht dat de onzekerheid bij de consument afneemt, zodra de doelstellingen op het terrein van wonen, die op Prinsjesdag in de kabinetsplannen zijn gepresenteerd, worden doorgevoerd: "Het kabinet streeft ernaar dat op lange termijn het woningtekort wordt teruggebracht tot 1,5 ­ 2 %. Met dit gegeven zal de doorstroming vanuit de goedkopere marktsegmenten naar de duurdere verbeteren en dat zal de woningmarkt als geheel ten goede komen. Dat zal tegen die tijd ook blijken uit de VBO Woonindex", aldus Goofers.