Gemeente Albrandswaard


Persberichten

Middeleeuws dorp opgegraven in Albrandswaard.

De afgelopen twee maanden hebben archeologen van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) in opdracht van de gemeente Albrandswaard een middeleeuwse nederzetting opgegraven. Het onderzoek vond plaats in de Vinex-locatie Portland in de gemeente Albrandswaard.

Er zijn in totaal vijf huisplaatsen onderzocht die dateren uit de 12de en het begin van de 13de eeuw. Het gaat om boerderijen die toebehoord hebben aan mensen die zich destijds in het veengebied vestigden om daar landbouw en veeteelt te bedrijven. Door talrijke sloten te graven werd door hen het veengebied ontwaterd. Een groot aantal sloten is tijdens de opgraving aangetroffen. De boerderijen zelf lagen op kleine terpjes. In het begin van de 13de eeuw werd het dorp verlaten vanwege toenemende wateroverlast. De bewoners vestigden zich nu waarschijnlijk op dijken, die dit deel van IJsselmonde omringden. In 1373 gaat uiteindelijk het hele gebied door overstromingen ten onder.

Van de boerderijen (8 x 15 meter) zijn houten palen en delen van de wand aangetroffen. In en om de huizen zijn verschillende (fragmenten van) voorwerpen aangetroffen. Het gaat daarbij vooral om aardewerk en slacht- en consumptieafval. Maar ook een benen fluitje, een kam, een schrijfstift en verschillende munten werden gevonden. Ook zijn er kuilen met complete skeletten van mogelijk zieke dieren aangetroffen.

De opgegraven nederzetting is van nationaal belang, omdat er nog maar weinig bekend is van dergelijke middeleeuwse veennederzettingen. Door veenwinning in latere tijden zijn de resten van veel van dergelijke veennederzettingen in ons land vernietigd. De overstroming van 1373 heeft er echter voor gezorgd dat de resten van het middeleeuwse dorp in de Vinexlocatie Portland afgedekt werden door een dik pakket zand en klei en zodoende goed bewaard zijn gebleven.

Bijschrift foto:
Impressie van de opgraving in de gemeente Albrandswaard. Op de voorgrond is de fundering zichtbaar van een 12de-eeuwse boerderij. Op het liggend houtwerk rustten de gebinten van een boerderij die lichtgebogen wanden bezat.