Politie Friesland

Speciaal team houdt 11 verdachten aan voor ruim 15 zaken

Leeuwarden 06-10-2004 - Voor meer informatie kunt u van 07.00 tot 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Een team van zes rechercheurs van de divisie regionale recherche en van het district Midden Fryslân heeft in de afgelopen twee maanden 11 verdachten aangehouden voor circa 15 zaken. Vanaf begin 2004 tot eind juni zijn circa 40 straatroven in Leeuwarden gepleegd. Uit nader onderzoek blijkt dat niet sprake is van een specifieke dadergroep, maar om verschillende, zoals hieronder beschreven, verdachten. De berovingen en straatroven zijn naar alle waarschijnlijkheid door onafhankelijk van elkaar opererende verdachten gepleegd.

Straatroof met gewonde op Eewal
Donderdag 30 september is een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Maandag 4 oktober is een 20-jarige medeverdachte, eveneens woonachtig in Leeuwarden, aangehouden. De twee hebben op woensdag 15 september omstreeks 01.15 uur een straatroof gepleegd op de Eewal, waarbij een 60-jarige inwoner van Leeuwarden is gestoken (zie ook de politieberichten van 14/9 13.00 t/m 15/9 07.00 uur). Het slachtoffer is onder andere geraakt in zijn long. De man heeft een week in het ziekenhuis gelegen en maakt het naar omstandigheden redelijk. De twee worden eveneens verdacht van nog een gewelddadige beroving, eerder die nacht, waarbij een man van zijn beurs werd beroofd op het Reigerplein. Hierbij werd het slachtoffer van zijn fiets geduwd en tegen zijn hoofd geslagen. De jongste is eveneens verantwoordelijk voor twee winkeldiefstallen. Hierbij werd kleding gestolen. De twee zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Beroving op Tweebaksmarkt
Op 14 juli zijn twee verdachten aangehouden, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden en een 33-jarige inwoonster van Leeuwarden. De twee hebben, onder bedreiging van een mes, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, beroofd op de Tweebaksmarkt. Op een gegeven moment werd hij in een steegje getrokken en werd zijn portemonnee gestolen. Onder bedreiging met een mes moest hij zijn portemonnee afgeven. De twee worden er eveneens van verdacht op 27 maart een 27-jarige inwoner van Pingjum van zijn portemonnee te hebben beroofd. Dit gebeurde op de Druifstreek in Leeuwarden, nadat het slachtoffer om een vuurtje was gevraagd. De twee zitten nog vast.

Twee vrouwelijke verdachten aangehouden
Ook zijn twee inwoonsters van Leeuwarden, respectievelijk 18 en 16 jaar, aangehouden. De jongste op 7 september, zij zit nog vast. De oudere verdachte is aangehouden op 30 augustus, zij is 10 dagen later weer in vrijheid gesteld. De twee hebben op 11 augustus een straatroof gepleegd op een man, die net daarvoor 100 euro had gepind op het Waagplein. Zijn pinpas werd hem afgenomen en de twee hadden voordien even over de schouder meegekeken. Even later werd dan ook nog eens 700 euro van de rekening van het slachtoffer afgeschreven. Op 14 augustus om 01.45 uur hebben de twee, ter hoogte van het Hoeksterpad, een scooterrijder uit Leeuwarden en zijn vriendin (een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden) beroofd van haar tas. Bij de
Mercuriusfontein is op 20 juli omstreeks 01.00 een scooter gestolen, onder de ogen van de 17-jarige aangeefster uit Drachten. Dit feit is gepleegd door de 16-jarige. Bij deze laatste diefstal is een identiteitsbewijs buitgemaakt, dat de 16-jarige gebruikte als ze bekeurd werd als ze in het openbaar vervoer reisde zonder kaartje. Beiden worden ook nog verdacht van de diefstal van een gsm in het Leeuwarder uitgaansleven en in Roden.

Aanhoudingen voor heling
Op woensdag 25 augustus om 01.20 uur werd een 52-jarige vrouw beroofd van haar schoudertas, met daarin een gsm, in de Kleine Hoogstraat. Deze gsm werd op 9 september aangetroffen bij een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden. Deze vrouw is aangehouden. Zij verklaarde dat zij de gsm had ontvangen van twee broers, 19 en 22 jaar, beiden in Leeuwarden verblijvend. Beiden zijn aangehouden terzake heling en na enkele dagen weer in vrijheid gesteld.

Aanhouding en rekening voor valse aangifte
Een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden heeft aangifte gedaan van beroving op straat van haar handtas met daarin haar gsm. Volgens de vrouw was zij op 12 mei beroofd op de Voorstreek. Nader onderzoek van de politie leverde op dat de telefoon in gebruik was bij een 25-jarige inwoner van Groningen. Na zijn aanhouding bleek dat de vrouw valse aangifte heeft gedaan. De vrouw krijgt, na overleg met het Openbaar Ministerie een rekening gepresenteerd van de gemaakte kosten, circa 800 werkuren.