Ingezonden persbericht


Den Haag, 6 oktober 2004

NA DE TERREUR

DOCUMENTAIRE 'IMPACT OF TERROR' BESCHRIJFT HET EFFECT VAN DE TERREURAANSLAG OP EEN PIZZERIA IN JERUZALEM OP OVERLEVENDEN EN NABESTAANDEN

Uitzending: zaterdag 9 oktober om 21.00 uur en zondag 10 oktober om 13.00 en 19.00 uur

Het ene moment was het een drukke pizzeria, gevuld met families en studenten, het volgende moment een nachtmerrie van verwrongen metaal, gebroken glas en dode en gewonde lichamen. Nadat een jonge man een onschuldig lijkende gitaar gevuld met explosieven, spijkers en bouten tot ontploffing bracht in het restaurant veranderden levens voorgoed. Vijftien mensen kwamen om het leven, tientallen raakten gewond. Vandaag de dag worstelen overlevenden en familie van de slachtoffers nog immer met de fysieke en emotionele littekens van die verwoestende dag.

'Impact of Terror'gaat dieper in op de bomaanslag op 9 augustus 2001 op restaurant Sbarro in Jerusalem. De makers van de documentaire kozen voor een menselijke benadering in plaats van een politieke benadering. Zij onderzochten welke vergaande effecten een terreuraanslag heeft, naast de onmiddellijke reactie op de daad. De makers volgden de overlevenden in de maanden en jaren na de aanslag om te ontdekken hoe diepgaand deze gebeurtenis hun leven heeft veranderd.

De bekroonde documentairemaker Tim Wolochatiuk en producenten Simcha Jacobovici en Ric Bienstock brengen beelden samen van de momenten direct na de aanslag, oude foto's van de slachtoffers en verslagen uit de eerste hand van overlevenden, familie, vrienden en medisch personeel, om een aangrijpende herbeleving te creëren van deze rampzalige dag.

9 augustus 2001
Op de ochtend van de aanslag ontdekte de Israëlische geheime dienst dat er ergens in Jeruzalem een zelfmoordterrorist rondliep. Ondanks hun inspanningen lukte het niet om hem te lokaliseren.

Een aantal verhalen in de documentaire:
De vijftienjarige Miriam Shushan en haar tienjarige zusje, Yocheved, stonden vooraan in de rij bij de pizzeria toen de bom afging. De spijkers, bouten en moeren die Miriam's lichaam binnendrongen waren genoeg om iemand te doden. Maar het was haar kleine zusje die die dag stierf. Miriam zei, "Ik wilde dood, waarom overleefde ik dit, waarom was ik sterker, hoe is het met haar, ik dacht dat alles okay was?"

De documentaire brengt Miriam weer samen met de hulpverlener en de dokter die haar leven redde en haar hielp met de wederopbouw van haar leven.

De twee vriendinnen Malki Roth en Michal Raziel, twee tieners, besloten die dag even een pizza te eten voordat ze naar een jongerenmeeting zouden gaan. Nu liggen ze naast elkaar begraven op een kerkhof in Jeruzalem.

De Nederlands-Israëlische Mordechai Schijveschuurder besloot zijn vrouw en vijf van zijn acht kinderen op een pizza te trakteren bij Pizzeria Sbarro. Hijzelf, zijn vrouw en drie van hun kinderen kwamen om het leven. Twee dochters raakten zwaargewond.

Toen brandweerman Michel Amar aankwam op de plek des onheils om te helpen, ontdekte hij tot zijn ontsteltenis de uitgebrande kinderwagen van zijn twee jaar oude dochtertje, Gafnit. Zijn ogen scanden de puinhopen af en hij zag met afgrijzen de lichaamsdelen van andere kinderen verspreid liggen. "Ik keek en zag de kinderwagen van mijn dochter, compleet uitgebrand. Ik raakte in een shock......... ik dacht dit was het......... ik heb geen kinderen meer. Misschien waren zij alleen gewond, misschien waren ze buiten het restaurant, ik liep van ambulance naar ambulance. Ik zag ze niet." Buiten zichzelf zocht hij naar zijn familie en vond later zijn vrouw, zoon en dochter in een ziekenhuis. Zij hadden alles overleefd met slechts enkele verwondingen. De emotionele schade blijft echter verwoestend.

'Impact of Terror' is een productie van Associated Producers Ltd in samenwerking met CNN Productions en Canadian Broadcast Corporation.


---

Tapes en ditigale foto's beschikbaar
Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht