Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 6-10-2004

Minister bezorgd over hoge salarissen

De hoge salarissen van ziekenhuisdirecteuren veroorzaken een `ongezonde situatie'. Dat vindt minister Hoogervorst.

Hij zei dat gisteravond in het tv-programma NOVA als reactie op een analyse van de beloningen van directeuren, die in opdracht van het ministerie is uitgevoerd. De minister benadrukt dat instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de salarishoogte. `Maar het baart me wel zorgen en ik word er niet vrolijk van.'

Volgens de analyse ontvangt ongeveer een kwart van de ziekenhuisdirecteuren een salaris dat hoger is dan de norm die door de beroepsgroep zelf is vastgesteld. Voor topmanagers geldt een maximumsalaris van tussen de 168.000 en 208.000 euro, afhankelijk van de instelling. Hoogervorst kan geen wettelijke maatregelen nemen. Wel wil hij toezicht laten houden op de algemene ontwikkeling van het salarisniveau. De Raden van Toezicht moeten meer controle uitoefenen.

Uit de analyse blijkt ook dat niet door alle ziekenhuizen en instellingen is voldaan aan de plicht de jaarverslagen in te dienen bij het ministerie. De minister doet daarvan aangifte omdat hier sprake is van een economisch delict.