Time : 10:10:19 AM
Date : Wednesday, October 06, 2004
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Na de verklaringen van het VVT: gratis tandzorg voor kinderen, één brug te ver? Minister Demotte plant in 2004-2005 een belangrijke uitbreiding van de gratis tandzorg voor kinderen. Een positieve evolutie, zo vinden de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Ze vragen echter ook dat de responsabilisering van de patiënt niet uit het oog verloren wordt.

In 2003-2004 werd een sensibiliseringscampage gestart ten aanzien van 15.000 kinderen (van 6 tot 12 jaar) in een aantal (geselecteerde) scholen in Brussel, Antwerpen, Gent, Bergen, Charleroi en Luik met een hoog percentage kansarme kinderen.

De kinderen en hun ouders werden gemotiveerd om naar de tandarts te gaan. De kinderen ontvingen van hun ziekenfonds een document, Dentipas genaamd, waarmee ze gratis toegang hadden tot tandverzorging (met uitzondering van prothesen en orthodontie) gedurende de periode van 1 oktober 2003 tot 30 september 2004.

Alle verstrekkingen (preventieve en conserverende tandzorg en extracties) werden volledig terugbetaald, los van het feit of ze al dan niet voorkwamen in de nomenclatuur van de door het RIZIV terugbetaalde prestaties.

Het project wordt momenteel geëvalueerd. Het Vlaamse Verbond der Tandartsen (VVT) beschikt momenteel over gegevens met betrekking tot ongeveer de helft van de uitgedeelde Dentipassen. Voor voorlopige conclusies is het momenteel dus nog iets te vroeg. Een definitief verslag wordt verwacht op 31 december 2004.

Gratis Dentipas voor 30.000 kinderen

Volgens minister Demotte spreken de partners die bij het project betrokken waren, nu reeds van 'bemoedigende resultaten'. In zijn regeringsvoorstel van 25 september 2004 maakt de minister dan ook duidelijk dat hij de gratis tandzorg wil uitbreiden.

In een eerste fase, i.e. tijdens het schooljaar 2004-2005, zouden 30.000 extra kinderen een gratis Dentipas ontvangen. Vanaf september 2005 wil de minister alle kinderen tot de leeftijd van 12 jaar gratis tandzorg aanbieden.

Het kostenplaatje van een dergelijke uitbreiding moet volgens de letterlijke bewoordingen van het regeringsvoorstel 'relatief goedkoop' uitvallen (de kostprijs van het project wordt geraamd op 8,366 miljoen euro) en bovendien een 'niet onaanzienlijke besparing op termijn' opleveren.

En de responsabilisering van de patiënt?

Inzake tandzorg kan vooral gezondheidsvoorlichting, met bijzondere aandacht voor de jongste leeftijdscategorieën, belangrijke besparingen opleveren. Naar de mening van de Onafhankelijke Ziekenfondsen is de voortzetting van de in 2003 gestarte preventiecampagne via een intense en doelgroepgerichte voorlichting en bewustmaking in ieder geval een zeer positieve evolutie.

Maar de Onafhankelijke Ziekenfondsen menen evenzeer dat de patiënt - naast de bewustmaking op het vlak van preventie - moet worden geresponsabiliseerd. De tandzorg volledig gratis aanbieden aan alle kinderen tot de leeftijd van twaalf jaar is één brug te ver en gaat voorbij aan het principe dat het beter is omalle actoren binnen de sector (dus ook de patiënt) te responsabiliseren. Een doelstelling die overigens wordt vermeld in de inleiding van het regeringsvoorstel.

Responsabilisering van de patiënt betekent dat de patiënt een, zij het beperkte, bijdrage betaalt. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een betere (en niet veralgemeende) toepassing van de derdebetalersregeling of een duidelijkere regeling omtrent de inning van het persoonlijk aandeel of nog door (positieve) incentives zoals een modulaire terugbetaling.

Tot slot vragen de Onafhankelijke Ziekenfondsen ook aandacht voor mond- en tandzorg bij andere risicogroepen zoals bejaarden in ROB/RVT en chronisch geïnstitutionaliseerden (gehandicapten, psychiatrische patiënten, enz.).

Meer informatie:
Jan Van Emelen
Directeur Strategische Studies & Communicatie MLOZ TEL: 02/778.92.15
jan.vanemelen@mloz.be