Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

5 oktober 2004

Signalementen

Onderzoek Consumentenbond naar PGB-bureaus
In opdracht van budgethoudersvereniging Per Saldo heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar (22) bureaus die advies of advies en bemiddeling bij PGB aanbieden. Een paar uitkomsten: gemiddeld vragen de bureaus ongeveer 60,- per uur voor hun diensten. Veel bemiddelingsbureaus werken als een soort uitzendfirma. De Consumentenbond adviseert mensen om nadrukkelijk tevoren naar tarieven en voorwaarden te informeren en ook na te gaan welke kosten uit het PGB-budget betaald mogen worden. In het januarinummer 2005 zal de Consumentengids nader ingaan op het onderzoek.

Week van de Toegankelijkheid
Van 4-8 oktober is de Week van de Toegankelijkheid. In verband met het thema Evenementen werd onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van grote evenementen. Daaruit blijkt dat de informatie vooraf vaak weinig toegankelijk is voor mensen met een verstandelijke handicap en dat de bewegwijzering op de locatie voor hen ook vaak problemen oplevert. Medewerkers op de locatie zijn vaak wel vriendelijk en hulpvaardig. Meer informatie vindt u op de site van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid www.lbt.nl of van Drempels Weg www.drempelsweg.nl

Design for All, toegankelijk ontwerpen
Op 6 oktober wordt in aanwezigheid van staatssecretaris Ross en van de Zweedse minister van Gezondheid en Sociale Zaken een prijs uitgereikt voor toegankelijk ontwerpen. FvO-bestuurslid Wim van Kempen maakt deel uit van de jury.

Steffie legt de AWBZ uit
Op www.steffie.net kunnen mensen met een verstandelijke handicap al langer terecht om te weten hoe internet werkt, hoe je kunt mailen en hoe een bankpas werkt. Steffie legt nu ook uit hoe het zit met de AWBZ. Zetnet heeft de informatie ontwikkeld samen met zorgverzekeraar VGZ. Er komt nog zon project, dan over opname in het ziekenhuis.