Ingezonden persbericht


Trend Micro Virusrapport september 2004: 600 procent meer nieuwe schadelijke codes dan vorig jaar

Toename 'bot'-programma's en trojans; eerste JPEG-virus

Utrecht, 6 oktober 2004 - Trend Micro (TSE: 4704, Nasdaq: TMIC), leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten, registreerde in september 2004 1.485 nieuwe schadelijke codes. Dit is een stijging van bijna 600 procent vergeleken met september 2003, toen 250 codes werden gesignaleerd. Trojans maakten 61 procent van de bedreigingen uit (inclusief backdoors, oftewel remote trojans), terwijl 29 procent bestond uit wormen. Meest opvallend echter is, dat 79 procent of ruim 400 wormen die TrendLabs afgelopen maand vond, zogenaamde 'bot'-programma's zijn. Dit zijn zelfstartende programma's die zonder actie van de gebruiker misbruik maken van bekende kwetsbaarheden, zoals unpatched systemen, en zo gegevens verzamelen. Dit hoge percentage onderstreept de groei in op afstand gecontroleerde 'zombie'-systemen, waar 'bot'-programma's in worden gebruikt. 'Zombie'-systemen zijn IT-systemen die worden gebruikt voor het toebrengen van schade, zoals het lanceren van Denial of Service-aanvallen (DoS). Waar een worm zich zal proberen te verspreiden om meer machines te infecteren, wordt een 'bot'-programma gebruikt om op afstand commando's uit te voeren.

De toename in 'bot'-programma's laat zien dat de reden voor de ontwikkeling van virussen verschuift. Voorheen wilden virusontwikkelaars vooral bekendheid krijgen, terwijl ze nu op zoek zijn naar manieren om geld te verdienen met hun virussen. Microsoft maakte september 2004 een kwetsbaarheid bekend in de wijze waarop Windows omgaat met JPEG-bestanden. Hierdoor is het mogelijk via deze bestanden een systeem te infecteren met schadelijke code. Dit is het eerste virus dat gebruikmaakt van JPEG-bestanden.

# # #

Voor het opvragen van het virusrapport en meer informatie over de gebruikte virustechnieken kunt u contact opnemen met Annegees van Linge van Lammers van Toorenburg Benelux PR, tel: 030 - 6565070, e-mail: annegees@lvtpr.nl

Over Trend Micro
Trend Micro is leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten. Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, het Europese hoofdkantoor in Marlow, Engeland. De producten worden wereldwijd geleverd door Value-Added Resellers en service providers.