Den Haag, 6 oktober 2004

Vragen van de leden Tjon A Ten en Koenders (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking

over Palestijnse kinderen

1. Is het u bekend dat de op grond van de IV Conventie van Genève aan Israël opgelegde verplichting om alle kinderen uit de bezette gebieden toegang te garanderen tot onderwijs sinds het begin van de tweede Intifada geen inhoud krijgt, in het bijzonder voor kinderen in Jenin, Nablus en Gaza?

2. Is het u bekend dat de door het Hoge Gerechtshof in Tel Aviv in 1977 gedane uitspraak dat Palestijnse kinderen die in Israëlische gevangenissen zitten, recht hebben op onderwijs conform het Palestijnse curriculum, niet wordt uitgevoerd?

3. Is het u bekend dat de rechten van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen in het algemeen niet worden gerespecteerd?

4. Heeft de EU als geheel en/of hebben afzonderlijke lidstaten, onder andere Nederland, op deze ontwikkelingen gereageerd? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

5. Deelt u de mening dat de aanpak van in het bijzonder Palestijnse minderjarigen door Israël ernstige gevolgen en risico s kan hebben voor de fysieke en of psychische gezondheid, de schoolprestaties i.c. drop out, e.d.? Zo ja, bent u bereid om alles in het werk te stellen en of een scherp signaal af te geven, zodat de door Israël uitgevoerde activiteiten die niet voldoen aan de voorwaarden van proportionaliteit en legitimiteit die gericht zijn op in het bijzonder Palestijnse minderjarigen, worden beëindigd?

6. Bent u ook bereid om de Israëlische regering aan te spreken op het feit dat verplichtingen die zijn aangegaan door het ondertekenen en ratificeren van mensenrechtenverdragen i.c. het Verdrag voor de Rechten van het Kind en andere internationale verdragen, nagekomen dienen te worden?

In de IV Conventie van Genève (aangenomen op 12 augustus 1949 en van kracht geworden op 21 oktober 1950) staat in artikel 50: The Occupying Power shall, with the cooperation of the national and local authorities, facilitate the proper working of all institutions devoted to the care and education of children.

Uitspraak Hoge Gerechtshof te Tel Aviv, Mohammed Mahmoud Farheeyat e.a. V. Prison Services Authority (17 November 1997).

Zie: Child Prisoners Briefings, 18 August 2004, nr. 25. Special Focus: Prisoners Hunger Strike. DCI/PS calls on Israëli Authorities to respect the rights of Palestinian child detainees.