Ingezonden persbericht


CBL leden hebben genoeg van lastercampagne Stichting Natuur en Milieu e.a.

Het CBL laat vandaag in een brief aan de ministers van LNV en VWS weten dat de leden van het CBL genoeg hebben van de lastercampagne van de organisaties Stichting Natuur en Milieu, Mileudefensie en Goede Waar & Co. Bovendien maakt het CBL bezwaar tegen het feit dat deze organisaties dan ook nog betaald worden van belastinggelden.

In toenemende mate wordt de supermarktbranche geconfronteerd met een volstrekt misplaatste lastercampagne over vermeende voedselveiligheidsrisico's bij de consumptie van groenten en fruit door de Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co.

Eén zekerheid die supermarkten aan de consument altijd en onder alle omstandigheden willen bieden is een veilig product. Het heeft ons daarom ook niet verwonderd dat het RIVM in haar laatste publicatie meldt dat voedsel nog nooit zo veilig was als nu (rapport "Ons eten gemeten").

Milieuorganisaties maken in onze ogen misbruik van het niet-geharmoniseerde gewasbeschermingsmiddelenbeleid in Europa en het hanteren van zogenaamde nultoleranties voor residuen van middelen. Het is bekend dat recent aangetroffen overschrijdingen van deze scherpe normen geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Desondanks gebruiken de genoemde milieuorganisaties het volksgezondheidsaspect in hun name and shame-campagne tegen supermarkten en spelen bewust in op latente onrustgevoelens bij kwetsbare doelgroepen zoals moeders met kleine kinderen. Daarbij komt dat deze organisaties eigen rechter spelen en residuniveaus onder de wettelijke norm als gevaar bestempelen, en supermarktorganisaties die deze producten aanbieden publiekelijk aan de schandpaal nagelen.

Organisaties als de Voedsel en Waren Autoriteit, het Voedingscentrum, het Rikilt en het RIVM geven desgevraagd keer op keer aan dat de gevonden residuniveaus geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Het kwaad is dan echter al geschied.

De leden van het CBL vinden het niet langer acceptabel dat deze stemmingmakerij mede door de overheid wordt betaald. Genoemde organisaties ontvangen miljoenen euro's aan belastinggelden. Op deze manier wordt onzes inziens ook al het geld en energie die de ministeries en de levensmiddelenbranche steekt in het aanbevelen van gezonde voeding met voldoende groenten en fruit in één klap tenietgedaan.

Vanwege de ernst van de situatie heeft het CBL de ministers van VWS en LNV gevraagd hierover op korte termijn in gesprek te komen.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.

DISCLAIMER
Dit bericht en de eventuele bijlagen zijn uitsluitend bestemd voor de beoogde ontvanger. Inzage, gebruik en verspreiding van de inhoud ervan is aan hem of haar voorbehouden. Indien u niet de beoogde ontvanger of diens gemachtigde bent, dan is inzage, gebruik en verspreiding derhalve niet toegestaan. In geval van onjuiste adressering wordt u verzocht zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afzender van dit bericht en zorg te dragen voor onmiddellijke verwijdering van dit bericht uit uw systemen. Dit bericht is niet beschermd tegen manipulatie door derden. Voor de door u ontvangen inhoud kunnen wij dan ook geen aansprakelijkheid aanvaarden en evenmin kunt u er rechten aan ontlenen. DISCLAIMER