CBS

Productie industrie lager in augustus

Het volume van de gemiddelde dagproductie in de industrie lag in augustus dit jaar 0,1 procent lager dan in augustus 2003. In de periode juli­augustus 2004 werd er 0,2 procent meer geproduceerd dan in hetzelfde tijdvak een jaar eerder. Dit percentage is lager dan dat in het tweede kwartaal. Toen kwam de productie 0,6 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Voor het bepalen van omslagen en tempowisselingen in de productieontwikkeling kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.

Na correctie voor seizoeninvloeden is de productie in de tweemaandsperiode juli-augustus 2004 met 0,3 procent gedaald ten opzichte van de periode mei-juni 2004. Hiermee gaf de industriële productie opnieuw iets prijs van de opleving begin dit jaar. De productie van zowel grondstoffen en halffabrikaten als die van investeringsgoederen daalde. Daarentegen was de productie van consumptiegoederen hoger dan die van de voorafgaande periode.

In augustus boekte de Nederlandse industrie 8 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet is positief beïnvloed door de afzetprijzen. Die waren ruim 6 procent hoger dan in augustus 2003. Verder had augustus in 2004 een ander werkdagpatroon dan in 2003. De positieve invloed daarvan wordt op ruim 1 procent geraamd. Daartegenover staat dat de jaarlijks verschuivende regionale vakantiespreiding een licht negatief effect op de omzet had.

Productie industrie

Toelichting op productie industrie in het kompas:
­ Volumegroei van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen, gemiddelde dag), d.w.z. de ontwikkeling van het reële gevormde inkomen in de industrie, ten opzichte van een jaar eerder. ­ Des te hoger de productiegroei, des te beter voor de economie en des te meer naar de buitenrand van de grafiek.

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2004 Bronvermelding is verplicht.