Gemeente Utrecht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT GEMEENTE UTRECHT EN OOSTVEEN VASTGOED GROEP

OVEREENKOMST GEMEENTE UTRECHT EN OOSTVEEN VASTGOED GROEP
OVER BOUW 746 WONINGEN IN LEIDSCHE RIJN

De gemeente Utrecht en de Oostveen Vastgoed Groep hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de bouw van 746 woningen op 8 bouwlocaties in deelgebied Het Zand in Leidsche Rijn Utrecht. De gemeente en de Oostveen Vastgoed Groep hebben in de onderhandelingen over de overeenkomst alle grondposities en doelstellingen van beide partijen in hun onderlinge samenhang betrokken. Dit heeft geresulteerd in een overeenkomst die recht doet aan de belangen van alle betrokken partijen. De gemeente en de Oostveen Vastgoed Groep zijn blij dat ze met het sluiten van de overeenkomst hun 'juridische strijd' over Het Zand achter zich kunnen laten.

De gemeente Utrecht is bezig met de ontwikkeling van het deelgebied Het Zand. De Oostveen Vastgoed Groep heeft in dit gebied veel grond in eigendom en heeft eerder met een aantal grondeigenaren samenwerkingsovereenkomsten gesloten. Het sluiten van een overeenkomst zou de ontwikkeling van Het Zand bevorderen en tegelijkertijd de Oostveen Vastgoed Groep zekerheid bieden over het bouwprogramma dat het bedrijf in het gebied kan realiseren. Daarmee wordt tevens voorkomen dat beslissingen hierover juridische procedures zouden vereisen, zoals eerder in Langerak het geval was. Met deze inzet zijn beide partijen onderhandelingen gestart, waaruit nu de samenwerkingsovereenkomst is voortgekomen. Als gevolg daarvan kan voor de betrokken grond aanwijzing in het kader van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) vervallen en kunnen lopende juridische procedures rondom grondposities in Het Zand worden ingetrokken.

Afspraken samenwerkingsovereenkomst
- De overeenkomst gaat over de realisatie van 746 woningen, verspreid over 8 bouwlocaties in deelgebied Het Zand. Het gaat om zowel eensgezins- als meergezinswoningen in verschillende prijscategorieën (124 goedkoop, 357 middelduur en 265 duur). Toewijzing van de woningen loopt via Woningnet.
- De gemeente koopt in totaal ruim 27,5 ha grond van de Oostveen Vastgoed Groep tegen een marktconforme prijs, inclusief een vergoeding voor opstallen en bijkomende kosten. De verwachte opbrengst voor de gemeente als gevolg van de uitgifte van grond voor woningbouw is geraamd op ongeveer E 37,5 miljoen.
- Het bouwprogramma is in overeenstemming met het herijkt woningbouwprogramma voor Leidsche Rijn. De gemeente stemt in met zelfrealisatie door ontwikkelaar Oostveen Vastgoed Groep, waarbij de regiefunctie van de gemeente wordt erkend. Er zijn afspraken gemaakt over de overlegstructuur tijdens het proces van planontwikkeling en planrealisatie en over de fasering van het bouwprogramma.
- De Oostveen Vastgoed Groep heeft geen verplichting woningen in de sociale sector uit het oorspronkelijke bouwprogramma te realiseren. In ruil hiervoor draagt Oostveen de betreffende grond over aan de gemeente en betaalt hij een vergoeding per m2. (Deze sociale woningbouw wordt volgens het programma gerealiseerd, maar door een andere partij.)
- Er is een systematiek ontwikkeld waarin de ontwikkelaar per m2 uitgeefbaar terrein een bijdrage betaalt voor de realisatie van openbare voorzieningen. Deze systematiek is te vergelijken met de geldende Exploitatieverordening van de gemeente Utrecht.
- De ontwikkelaar bouwt aan de hand van de in Leidsche Rijn geldende richtlijnen, zoals het Beleidskader Integrale Woningkwaliteit en Bouwreglement Leidsche Rijn Utrecht .
- Er zijn afspraken gemaakt over een kosten/kwaliteitstoets door een gecertificeerd kosten/kwaliteitsbureau.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
. Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, P.Bataille, 030 286 11 40
. Namens Oostveen Vastgoed Groep: mr. R.J.Lucassen (CMS Derks Star Busmann), 030 212 16 67

|Postbus 16200 |
||3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|6 oktober 2004                    |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --