Rijksvoorlichtingsdienst

6 oktober 2004

HUIDTRANSPLANTATIE MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE GESLAAGD

De huidtransplantatie die op 1 oktober in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel werd uitgevoerd bij minister-president Balkenende is geslaagd. Dit heeft het medisch team vastgesteld nadat het speciale verband dat na de operatie werd aangebracht vandaag is verwijderd. De huid heeft zich aan de wond op de rechtervoet van de premier gehecht en zal naar verwachting de komende tijd volledig ingroeien. Er kan nu een begin gemaakt worden met de revalidatie die zich richt op het opnieuw leren gebruiken van de voet. Omdat het transplantaat nog kwetsbaar is worden beschermende maatregelen genomen. Er zal onder meer gebruik gemaakt worden van speciale schoenen die de getroffen delen van de voet ontlasten.
De behandelend artsen geven aan dat de minister-president nog geruime tijd fysiek ongemak zal ondervinden. Over de tijd die revalidatie zal vergen is op dit moment nog geen uitspraak te doen. De minister-president zal nog zeker een week in het ziekenhuis worden behandeld, omdat dit bijdraagt aan een voorspoedig herstel.
De artsen hebben geconstateerd dat de infectie die de ziekte van de premier heeft veroorzaakt volledig is verdwenen. Ook na de transplantatie is geen nieuwe infectie opgetreden. Sinds een aantal dagen is medicijngebruik dan ook niet meer nodig. In de loop van de volgende week ontstaat - afhankelijk van het verloop van de revalidatie . meer zicht op het moment waarop de minister-president het ziekenhuis kan verlaten.

RVD, 06.10.04, 14.20 uur