Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EPN

Internationale scholenwedstrijd 'Europe Online' van start

Den Haag, 6 oktober 2004
EPN organiseert voor het Voortgezet Onderwijs de wedstrijd 'Europe Online'. Hierbij hebben Nederlandse scholieren virtueel contact met een school uit één van de nieuwe EU-lidstaten.

De Nederlandse scholen zoeken vanaf deze week contact met een partnerschool. Van elke school wisselen 15-35 scholieren informatie uit met scholieren uit 'hun' lidstaat; informatie over bijvoorbeeld hun dagindeling, hun school, het dagelijkse leven in hun buurt, modetrends en hypes. Het contact gebeurt via mail, chatten, sms-en, mms-en of via een online forum. Het is de bedoeling van de wedstrijd om op een eigentijdse manier de contacten tussen jongeren te versterken en hun kennis van elkaars land te vergroten.

Nederland vervult de tweede helft van dit jaar het voorzitterschap van de Europese Unie. Tevens is de EU net uitgebreid met tien nieuwe lidstaten. EPN grijpt deze gelegenheid aan om het gebruik van ICT bij uitwisselingsprojecten in het onderwijs te stimuleren. Het Ministerie van Economische Zaken steunt het project.

De scholen die nu al deelnemen aan de wedstrijd zijn: * Nieuw Zuid-college uit Rotterdam - 125th Secondary School uit Sofia (Bulgarije) * Strabrecht College uit Geldrop - Gymnasium K. Capka uit Dobris (Tsjechië) * Strabrecht College uit Geldrop - Gianzaija Jurgije Vege uit Idrija (Slovenië) * Baken Park Lyceum uit Almere - III Liceum Ogólnoksztalcace uit Sopot (Polen) * Aloysiuscollege uit Den Haag - I Liceum Ogólnoksztalcace uit Mielec (Polen) * Pleincollege uit Nuenen - Zespol Szkol Lacnosci uit Gdansk (Polen) * Pleincollege uit Nuenen - Jaunpiebalga Secondary School uit Cesis (Letland) * Pleincollege uit Nuenen - Puka Secondary School uit Valga (Estland)

De wedstrijd
Eind november leveren de Nederlandse leerlingen een digitale presentatie van hun projecten in, bij EPN. De jury beoordeelt de presentaties en nomineert drie scholen voor een prijs. De hoofdprijs is een ontmoeting van de deelnemende leerlingen van beide scholen in de culturele Europese hoofdstad Praag.

Finale: 9 december 2004
Delegaties van de genomineerde scholen presenteren hun projecten op donderdag 9 december bij Siemens in Zoetermeer op een EPN bijeenkomst over breedband Internet. De meest aansprekende presentatie wint de Europe Online wedstrijd. Vanuit Brussel maakt een Nederlandse minister het winnende project bekend via een directe online breedbandverbinding. Daar is op dat zelfde moment een belangrijke EU-Telecom conferentie onder Nederlands voorzitterschap.

Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op http://europa.epn.net

Over EPN
EPN zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving met behulp van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert, ondersteunt voorbeeldprojecten en initiatieven en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Noot voor de redactie: (