Den Haag, 6 oktober 2004

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie

met betrekking tot de terugtrekking van de politiek adviseur uit Irak

1. Kunt u bevestigen dat de Nederlandse politiek adviseur in Irak is teruggeroepen op grond van capaciteitsproblemen in Moetanna?

2. Waaruit bestond de persoonsbeveiliging van de politiek adviseur? In welke mate ging de persoonsbeveiliging van de politiek adviseur ten koste van andere taken van de Nederlandse militairen in Irak?

3. Wat is het precieze karakter van de capaciteitsproblemen in Moetanna die ten grondslag zouden liggen aan de terugtrekking van de politiek adviseur?

4. Wat was het precieze takenpakket van de teruggeroepen Nederlandse politiek adviseur in Irak?

5. In hoeverre levert een politiek adviseur een belangrijke bijdrage aan het welslagen van een missie zoals die wordt uitgevoerd door het Nederlandse militaire contingent in Irak?

6. In hoeverre zal als gevolg van de terugtrekking van de politiek adviseur uit Irak het onderhouden van de contacten met de lokale Irakese overheidsfunctionarissen in mindere mate plaatsvinden of anderzijds bemoeilijkt worden?

7. De recentelijke aanslagen op Nederlandse militairen in Irak en de moeizame huidige contacten van het Nederlandse militaire contingent in Irak met de plaatselijke bevolkingen en de lokale autoriteiten in acht nemend, in hoeverre zal het gemis van een politiek adviseur ter plekke een succesvolle uitvoering van het takenpakket van de Nederlandse troepen in Irak belemmeren?

8. In hoeverre zal een succesvolle verwezenlijking van betrouwbare, op wederzijds vertrouwen gebaseerde samenwerkingsverbanden met de lokale autoriteiten een faciliterende functie uitoefenen voor de veiligheid van het Nederlandse militaire contingent in Irak?

9. Bent u van mening dat de capaciteitsproblemen in Moetanna kunnen worden gecompenseerd door de inzet van de Irakese politie ter beveiliging van de Nederlandse politiek adviseur? Waarom wel/niet?

Zoals beschreven in het artikel Buza haalt adviseur terug uit onveilig Irak in de Telegraaf van 6 oktober 2004.