Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de

Tweede KamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Afdeling Extern Beleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 6 oktober 2004

Behandeld


- Alle Dorhout


Kenmerk


- DIE-928/04

Telefoon


- +31-70-3485819


Blad


- 1/2

Fax


- +31-70-3486381


Bijlage(n)


- 6


- Alle.dorhout@minbuza.nl


Betreft


- Uitbreiding Europese Unie, voortgangsrapportages Turkije, Roemenië, Bulgarije, impact studie Turkije, aanbevelingen Turkije, strategy paper uitbreiding.


-

Heden publiceerde de Europese Commissie voortgangsrapporten over de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Het gaat hierbij om Turkije, Roemenië en Bulgarije. Over Kroatië verscheen geen voortgangsrapportage, omdat de Commissie daar in april jl. al een opinie over uitgebracht heeft. Deze opinie leidde tot het besluit van de Europese Raad van juni jl. om Kroatië de status van kandidaat-lidstaat te verlenen.

Naast genoemde voortgangsrapportages heeft de Europese Commissie een impact studie Turkije uitgebracht, die ingaat op de gevolgen voor de Europese Unie van eventuele toetreding van Turkije tot de EU. Tevens heeft de Commissie een document met aanbevelingen ten aanzien van de eventuele toetreding van Turkije uitgebracht en een strategy paper, waarin conclusies en aanbevelingen ten aanzien van het afronden van de toetredingsonderhandelingen met Bulgarije en Roemenië zijn opgenomen en conclusies en aanbevelingen over het openen van toetredingsonderhandelingen met Kroatië.

Hierbij heb ik de eer om bovengenoemde rapporten aan u aan te bieden. De rapporten zijn elektronisch te vinden op- http://europe.eu.int/comm/enlargement.

De regering is voornemens uw Kamer op korte termijn een notitie te zenden met een eerste appreciatie van bovengenoemde rapporten.

De ministerDe staatssecretaris
van Buitenlandse Zaken, voor Europese Zaken,

Dr. B.R. Bot Mr. Drs. A. Nicolaï

===