Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 6 oktober 2004

Noodfaculteit Letteren blijkt ouder dan Erasmus Universiteit zelf

De Noodfaculteit Letteren Rotterdam blijkt minstens een jaar ouder dan de Erasmus Universiteit. Dat blijkt uit onderzoek van de archieven van Aimé van Santen die deze zomer zijn gevonden. De Noodfaculteit is opgericht in oktober 1972, aanvankelijk als protest tegen de invoering van duizend gulden collegegeld, maar met de afwijzing van een letterenfaculteit voor Rotterdam in 1973 kreeg de Noodfaculteit haar huidige doelstelling.

De Erasmus Universiteit werd op 8 november 1973 officieel geopend door koningin Juliana. Het was wel bekend dat omstreeks die tijd ook de Noodfaculteit werd opgericht, maar de harde bewijzen daarvoor zijn pas nu beschikbaar.

De archieven zijn in augustus door bestuursleden van de Noodfaculteit ontdekt in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Van Santen, ook bekend onder zijn literair pseudoniem Molitor, overleed in februari 1988. Zijn nabestaanden hebben zijn werk geordend, wat uiteindelijk 7,8 meter aan archiefdozen opleverde. Enkele dozen daarvan bevatten het materiaal van de eerste jaren van de Noodfaculteit, waaronder krantenartikelen, manifesten en een subsidieaanvraag bij de gemeente Rotterdam.

Van Santen gaf begin jaren zeventig colleges in het toenmalige gebouw De Ruimte aan de Gaffeldwarsstraat in het Oude Westen. Deze colleges waren gratis, omdat Van Santen van mening was dat alle onderwijs kosteloos moest zijn. Hij verzette zich dan ook heftig tegen de Erasmus Universiteit, die volgens hem 'in handen van de industrie' terecht was gekomen en ten onrechte de naam van de grote, in Rotterdam geboren humanist had aangenomen.

Sporen van de Noodfaculteit worden gevonden tot in 1987, wanneer een bijeenkomst wordt gehouden bij de in september 2000 overleden dichter Niels Hansen. In 2000 besloot het Rotterdams Letterenoverleg om dit initiatief nieuw leven in te blazen.

De huidige Stichting Noodfaculteit Letteren Rotterdam organiseert - geheel in de geest van Aimé van Santen - regelmatig openbare hoorcolleges. In november begint een nieuwe collegereeks over de stomme film en de literatuur in het Rusland van vlak voor de revolutie van 1917. Ook heeft de Noodfaculteit een eigen kantoor betrokken in het gebouw van de Stichting Arminius aan het Museumpark 3b in Rotterdam.

Zie voor verdere inlichtingen de website: www.noodfaculteit.nl

--------------------------------EINDE PERSBERICHT----------

Stichting Noodfaculteit Letteren Rotterdam
Feico Houweling, voorzitter
Ganzekruid 7
3068 RK Rotterdam
tel. huis: 010-4567682
tel. werk: 010-4175831
mobiel: 3830 1008
info@noodfaculteit.nl
www.noodfaculteit.nl