Socialistische Partij

Nog geen steun voor wolvenplan SP

De SP pleit ervoor dat de provincie jaarlijks 10.000 euro steekt in een wolven-beheer-project in Rusland. Toen gisteren (6 oktober) de notitie daarover werd behandeld in de Commissie Financiën, bleek echter dat de Statenleden de notitie niet eens gelezen hadden.

De SP vraagt steun voor het project om te voorkomen dat de wolven in Rusland zullen uitsterven. Europa zal in dat geval via dure projecten de wolf in de Europese natuur moeten herintroduceren, zoals nu bijvoorbeeld gebeurt in Yellowstone Park in Amerika, omdat een goede ecologie niet zonder wolven kan. Kortom: een kleine investering nu, van zo'n 10.000 euro per jaar, om de vraag van morgen aan te kunnen.

De andere partijen bleken het project niet te willen steunen. Ze hadden daarvoor argumenten en adviezen, echter die argumenten en adviezen hadden ze net zo goed niet kunnen geven, want alle antwoorden daarop stonden in de notitie. Er werd bijvoorbeeld het advies gegeven om het project in te brengen bij grote fondsen als het Wild Life Fund. Als ze de notitie gelezen hadden, dan hadden ze geweten dat dat al geprobeerd is. Die fondsen zijn net loterijen en de wolven hebben tot nu toe steeds verloren. Ook werd er verzucht dat de SP nu de wolven propageert en straks vast de Turkse kwartel want er zijn duizenden dieren die gesteund moeten worden. Als de notitie gelezen was had men geweten dat de SP voortbouwt op de historische banden met Rusland. De provincie heeft notabene zelf op grond van deze historische banden 9 miljoen euro gestoken in het Hermitagefiliaal aan de Amstel in Amsterdam.

Hoe dat ook zij, nog niet alle hoop is verloren. Het voorstel moet nog in de Staten behandeld worden. Wellicht dat tegen die tijd de statenleden het voorstel eindelijk van a tot z gelezen hebben en het belang van steun nu inzien.

SP vraagt steun voor Russische wolven printvriendelijke versie