Raad voor de Journalistiek

UITSPRAKEN

Hieronder volgen vier samenvattingen van uitspraken van de Raad voor de Journalistiek. Voor de volledige uitspraken wordt u verwezen naar de website: www.rvdj.nl waar u bij "De uitspraken" met behulp van het bij de samenvatting vermelde volgnummer de uitspraak kunt opvragen.

Uitspraken vastgesteld d.d. 6 oktober 2004
door prof. dr. mr. B. de Gaay Fortman, waarnemend voorzitter, mr. A.H. Schmeink, mw. drs. B.L.W. Tillema en mr. drs. G.J. Wolffensperger, leden, in tegenwoordigheid van mr. M.M.S. van den Berg, secretaris.

S. van der West / 'TROS Radar'
Uitspraak: gegrond In een uitzending van 'TROS Radar' en op de website www.trosradar.nl is aandacht besteed aan de malafide hondenhandel in Nederland. Op de website is een door de Dierenbescherming samengestelde 'Top 5 van meest beruchte hondenhandelaren' gepubliceerd, waarin klager op plaats 5 is genoemd. Dit vormt een ernstige beschuldiging aan het adres van klager, aldus de Raad. Die beschuldiging had niet mogen worden uitgezonden en gepubliceerd zonder klager of een vertegenwoordiger van zijn beroepsgroep in de gelegenheid te stellen commentaar te geven. Die mogelijkheid is klager echter pas ná de uitzending geboden. Bovendien heeft de Raad de overtuiging gekregen dat het door de Dierenbescherming verrichte onderzoek jegens klager onvoldoende zorgvuldig is geweest. Met het publiceren en uitzenden van de beschuldigingen aan het adres van klager zonder toepassing van wederhoor, zijn grenzen overschreden (vgl. RvdJ 2004/64).
Trefwoorden:

- Journalistieke werkwijze: bronnen, hoor en wederhoor
- Feitenweergave: tendentieuze berichtgeving Publicatie www.rvdj.nl/uitspraken/2004-76.html

X / Stichting Teleac/NOT
Uitspraak: niet-ontvankelijk
De klacht is gericht tegen een uitzending van 'De ontheemden', waarin aandacht is besteed aan de Turks/Armeense kwestie en de holocaust. Klager heeft betoogd dat hij als Turk een rechtstreeks belang heeft bij een oordeel van de Raad en dat de Raad de taak heeft om op te treden tegen media die onjuiste beweringen verspreiden. Deze omstandigheden kunnen echter niet leiden tot het oordeel dat klager rechtstreeks belanghebbende is (vgl. RvdJ 2004/28). Ten overvloede overweegt de Raad dat inzake publicaties waarin een collectief belang in het geding is, een klacht ingediend door een instantie die tot doel heeft de belangen van het desbetreffende collectief te behartigen, mogelijk wel ontvankelijk is (vgl. RvdJ 1999/74).
Trefwoorden:

- procedure: ontvankelijkheid
Publicatie www.rvdj.nl/uitspraken/2004-77.html

J.E.G. Hensen / Dagblad De Limburger
Uitspraak: ongegrond
Klaagster maakt bezwaar tegen het artikel "Dialectband haalt cd uit verkoop". Daarin is verslag gedaan van de gang van zaken rondom het verschijnen van een carnaval-cd van de band Tsjèh-tsjèh-tsjèh, waarop een lied stond over de vermoorde zus van klaagster. De band heeft voldaan aan de sommaties van de nabestaanden om de cd uit de handel te nemen, van het internet te halen en niet meer ten gehore te brengen. De volledige tekst van het lied is bij het artikel gepubliceerd. De vraag is of de publicatie nog - redelijkerwijs voorzienbaar - extra leed heeft toegevoegd, dat niet in evenredigheid is met het belang dat met de publicatie is gemoeid. Volgens de Raad zijn de beschrijving van het slachtoffer en de publicatie van de tekst functioneel en niet grensoverschrijdend. Er is geen grond voor het oordeel dat verweerder het belang van de publicatie niet heeft afgewogen tegen de belangen van de nabestaanden.
Trefwoorden:

- Privacy: slachtoffers/nabestaanden

- Feitenweergave: grievende berichtgeving
Publicatie www.rvdj.nl/uitspraken/2004-78.html

X / Female Fitness Magazine
Uitspraak: ongegrond
In Female Fitness Magazine (Female) beantwoordt M. Tieken, in een Vraag & Antwoord column, vragen over training, gezondheid, dieet en wedstrijden. Klaagster heeft een e-mail met vragen aan Tieken gestuurd. In Female is de volledige e-mail van klaagster gepubliceerd met vermelding van haar voor- en achternaam.
De Raad is van oordeel dat klaagster uit de inhoud van de column en een voorwoord van de uitgever had kunnen en moeten begrijpen dat haar e-mail zou worden gepubliceerd. Klaagster heeft bovendien op geen enkele wijze kenbaar gemaakt dat zij geen prijs stelde op publicatie van haar vragen onder haar eigen naam. De redactie mocht er dan ook van uitgaan dat klaagster instemde met publicatie. Trefwoorden:

- Journalistieke werkwijze: misbruik van informatie
- Privacy: vermelding persoonlijke gegevens
- Rectificatie/weerwoord: ingezonden brieven Publicatie www.rvdj.nl/uitspraken/2004-79.html