Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Symposium precisietechnologie

Innovatieve projecten in de precisietechnologie

Bedrijven en kennisinstellingen met interesse in onderzoek naar precisietechnologie, zijn op donderdag 7 oktober 2004 welkom bij 'Precisie in focus', het symposium van het IOP Precisietechnologie. De locatie van de bijeenkomst is Mariënhof
in Amersfoort. Tijdens deze dag kunnen bedrijven en kennisinstellingen meedenken over de nieuwe projecten van het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma (IOP) Precisietechnologie.

Het IOP is een subsidieprogramma van het Ministerie van Economische Zaken dat (langetermijn) onderzoek ondersteunt ter versterking van de Nederlandse economie. Het Ministerie heeft met 3 miljoen euro 6 projectvoorstellen gehonoreerd in het kader van het IOP Precisietechnologie. De onderwerpen van deze projecten zijn: meten van vrije vorm optiek, interferometrie met sub nm nauwkeurigheid, Smart Mounts voor trillingsissolatie, Adaptieve Optiek, Micro-fluidische jet systemen, micro-frezen van matrijzen.

Precisie in focus
Tijdens 'Precisie in focus' op 7 oktober presenteren de projectleiders de nieuwe projecten. Bedrijven en kennisinstellingen die zich daarbij willen aansluiten, kunnen dat tijdens het symposium aangeven. Gedurende het project hebben de onderzoekers regelmatig contact met de leden van de begeleidingscommissie over het onderzoek en de resultaten. Het doel van dit contact is het onderzoek zoveel mogelijk toe te spitsen op de behoeften van de industrie.

Precisietechnologie
Met precisietechnologie kun je de vorm en de maat van producten heel nauwkeurig bepalen. Bovendien stelt deze technologie je in staat onderdelen snel en zeer precies te positioneren. De drijvende kracht achter precisietechnologie is meestal miniaturisatie. Dit betekent dat er steeds meer functies met een steeds grotere nauwkeurigheid op een steeds kleiner oppervlak komen. Precisietechnologie is van toenemend belang voor producten als laptops, kopieermachines, DVD-spelers, optische instrumenten en medische apparaten.

Het Innovatiegericht Onderzoeksprogramma (IOP)
De overheid wil de onderzoekswereld toegankelijker maken voor het bedrijfsleven en contacten tussen bedrijfsleven en onderzoekswereld verbeteren en intensiveren. Een IOP geeft subsidie aan innovatiegerichte technologische onderzoeksprojecten bij universiteiten en (non-profit) onderzoeksinstellingen, die aansluiten bij de (lange termijn) behoeften van het bedrijfsleven. IOP's betrekken het bedrijfsleven bij onderzoeksprojecten, kennisoverdracht en netwerkactiviteiten. Het Ministerie van Economische Zaken heeft de organisatie van het IOP uitbesteed aan Senter.

Meer informatie
Voor meer informatie over het symposium en/of het IOP Precisietechnologie kunnen belangstellenden contact opnemen met Casper Langerak, programmacoördinator IOP Precisietechnologie, telefoon (070) 373 53 12, e-mail c.j.g.m.langerak@senter.nl, of kijken op: www.senter.nl/iop-pt.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter dan kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 373 52 77.