Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn stapt over op politieke markt

De gemeenteraad van Apeldoorn stapt met ingang van 7 oktober over op een politieke markt. De huidige maandelijkse raadscommissies en raadsvergadering verdwijnen. Ze worden vervangen door een wekelijkse activiteitenmarkt op donderdagavond, gevolgd door een kort plenair raadsdebat en besluitvorming.

De gemeente Apeldoorn is de tweede gemeente in Nederland die op het vergadermodel van de politieke markt overstapt. De politieke markt komt uit de koker van Almere, die de werkwijze op 22 januari 2004 invoerde.

Met de politieke markt wordt de gemeentepolitiek toegankelijker en aantrekkelijker voor de bewoners van de stad. Zo handelen de raadsleden tijdens het eerste gedeelte van de avond tegelijkertijd in verschillende zalen agendapunten af. In deze carrousel worden de onderwerpen snel en intensief besproken in een strakke tijdsplanning. Er kunnen tegelijkertijd onder meer hoorzittingen, presentaties, gesprekken met bewoners en maatschappelijke instellingen of een debat met het college over een raadsvoorstel gaande zijn. Er wordt alleen over onderwerpen gediscussieerd waar echt debat over is in de raad of in de Apeldoornse samenleving.

Apeldoorners kunnen binnenlopen, een bijeenkomst bijwonen of in de wandelgangen raadsleden, wethouders en ambtenaren aanschieten. Omdat de begintijd van activiteiten in de carrousel vaststaat, hoeven geïnteresseerden niet te wachten tot hun agendapunt aan de orde komt. Ook kunnen inwoners van de stad het presidium van de raad vragen een activiteit of onderwerp op de markt in te plannen. Daarnaast is het mogelijk dat bewoners een tentoonstelling op de politieke markt inrichten en zo hun politieke of maatschappelijke wensen en ideeën aan de man brengen. Meespreken blijft, net als nu, mogelijk.

Aan het einde van een carrouselbijeenkomst valt direct het besluit of een onderwerp klaar is voor debat of besluitvorming, kan worden afgedaan of moet terugkeren in de carrousel. De avond kan eindigen met een plenaire raadsvergadering van een uur, waarin over een klein aantal onderwerpen wordt gedebatteerd. Om de week vinden daarna stemmingen plaats. Het nieuwe vergadermodel maakt het mogelijk binnen twee weken knopen door te hakken over een onderwerp als dat nodig is. Nu kost besluitvorming vaak vijf tot zes weken de tijd.

Met de politieke markt brengt de gemeenteraad het aantal jaarlijkse vergaderavonden terug van ongeveer 100 naar 35 à 40. Daardoor hebben de raadsleden meer tijd voor contacten met de bevolking. De politieke markt past als werkwijze goed bij het dualisme in de gemeentepolitiek, dat in maart 2002 is ingevoerd. Het dualisme wil de politiek dichter bij de burger brengen. Daartoe zijn de taken van gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders gescheiden. De gemeenteraad opereert sindsdien meer dan voorheen als volksvertegenwoordiger, die kaders voor het beleid vaststelt en het college op hoofdlijnen controleert.

De gemeenteraad van Apeldoorn beslist op 30 september officieel over de invoering van de politieke markt in Apeldoorn. Op 14 september houdt de Commissie voor de Werkwijze een openbare vergadering over de invoering van de politieke markt. Er is tijdens deze vergadering voor Apeldoorners de mogelijkheid tot meespreken.

Vergadertijden van de politieke markt met ingang van 7 oktober 2004:

17.15 - 18.00 uur Vergadering raadspresidium 18.00 19.00 uur Eventueel gezamenlijke maaltijd raad 19.00 - 21.00 uur De markt (carrousel van vergaderingen) 21.00 - 21.30 uur Koffiepauze & marktkraam 21.30 - 22.30 uur Raadsdebat over één of twee actuele onderwerpen
22.30 - 23.00 uur Besluitvorming (dit agendapunt vindt om de week plaats)
23.00 uur Afsluiting van de avond met een drankje.

Voor het laatst bijgewerkt op: 8-sep-2004 09:36