Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR DE PERS

Buma/Stemra luidt noodklok met conferentie: nationale muziekproduct bedreigd

Op donderdag 7 oktober aanstaande luidt Buma/Stemra de noodklok over het nationale muziekproduct op haar conferentie 'European Music Cultures: Sound or Silence'. Doel van de conferentie is om de nationale en Europese overheden te informeren over de huidige stand van de Europese muziekculturen, de rol die de Europese muziekauteursrechtenorganisaties daarin spelen, de kansen en bedreigingen hierin en de manier waarop deze organisaties hun culturele taak in de toekomst kunnen blijven uitvoeren.

Tijdens de conferentie worden de resultaten bekend gemaakt van een pan-Europese studie naar de huidige stand van de Europese muziekculturen. In de studie - uitgevoerd door Capgemini - komen zaken aan de orde als de positie van het nationale muziekproduct, de verscheidenheid van het muziekaanbod in Europa en de maatregelen die nationale overheden nemen om de eigen muziekidentiteit te beschermen en te versterken.

De conferentie zal worden geopend door Staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan; prominente sprekers vanuit de Europese en nationale politiek, waaronder diverse Europese Ministers van Cultuur zullen ingaan op het belang van muzikale diversiteit in Europa. Daarnaast komen uiteraard ook de zangers/songwriters zelf aan het woord: zo neemt Feargal Sharkey, bekend geworden door zijn wereldhit 'A good heart', deel aan één van de paneldiscussies.

Xander de Buisonjé zal namens Buma/Stemra de conferentie openen en speelt een belangrijke rol in een videoproductie die tijdens de conferentie wordt vertoond. In deze film wordt de toeschouwer meegenomen op een reis door het muzikale landschap van Europa. Verscheidene muziekprofessionals en prominente beleidsmakers op cultuurgebied completeren het gezelschap.

Programma

De conferentie vindt plaats in Sociëteit de Witte in Den Haag op 7 oktober 2004. Een programma van de conferentie is bijgesloten; u bent van harte uitgenodigd om de delen bij te wonen die aansluiten bij uw belangstelling. In het bijzonder willen we u wijzen op de lunch (van 12.45 - 14.30 uur) en de persbijeenkomst (17.30 - 18.00 uur) aansluitend aan de conferentie.

Mocht u interesse hebben in een interview met een van de beleidsmakers of artiesten (vóór of tijdens de conferentie), dan kunt u dit op bijgaand antwoordformulier aangeven. U wordt vriendelijk verzocht te reageren via bijgesloten antwoordfax of per e-mail. Aan het eind van de dag is -rechtenvrij- fotomateriaal van de conferentie beschikbaar. Het is mogelijk vooraf aan te geven naar welk materiaal uw belangstelling uitgaat.

Achtergrondinformatie

'European Music Cultures: Sound or Silence' behandelt niet alleen de problematiek van de nationale muziekcultuur, maar ook van de muziekauteursrechtenorganisaties: zij kunnen hun culturele staak steeds moeilijker uitvoeren. Eind augustus toonde een NIPO-onderzoek in opdracht van Buma/Stemra al aan dat de meerderheid van de Nederlanders grote waarde hecht aan het eigen karakter van het Nederlands muziekproduct.

Buma/Stemra is de organisatie die in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en uitgevers behartigt. De organisatie zet zich in voor de bescherming van de werken van auteurs en voor het optimaal exploiteren van hun rechten. Buma behartigt de belangen als het gaat om openbaarmaking van muziek. Stemra behartigt de belangen op het terrein van de mechanische reproductie van muziek. Buma/Stemra is, als oudste rechtenorganisatie in Nederland, dé autoriteit op het gebied van (muziek) auteursrecht in Nederland.



Ingezonden persbericht