Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, september 2004

Lezing in Openbare Bibliotheek Zeeland: Airborne Market Garden wandelpad

Op donderdag 7 oktober verzorgen Theo Tromp en Marten Hogewey van Wandelsportvereniging OLAT een lezing in de bibliotheek Zeeland over het op 17 september geopende Airbornepad Market Garden. Dit wandelpad is opgedragen aan de operatie Market Garden. Op 17 september was het precies 60 jaar geleden dat de operatie Market Garden plaats vond. Aanvang van de lezing is 20.00 uur. Toegangskaarten kosten 2,50 en zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek Zeeland.

De operatie Market Garden, een plan van de Britse veldmaarschalk Montgomery, kende twee hoofdpunten: de verovering van acht belangrijke bruggen tussen de Belgische grens en Arnhem door het eerste Geallieerde Luchtlandingsleger en een aanval met de grondtroepen van het Britse Tweede Leger van België in de richting van het IJsselmeer. De te veroveren bruggen lagen bij Son, Sint Oedenrode, Veghel, Grave, Heumen, Nijmegen en Arnhem. In totaal werden bij de luchtlandingen 20.000 parachutisten gedropt en nog eens bijna 14.000 militairen ingevlogen met zweefvliegtuigen. De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie Market Garden.

Het 220 kilometer lange wandelpad volgt het traject waar de operatie Market Garden zich afspeelde. Vanuit het Belgische Lommel dwars door onze Brabantse streek -Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Eerde, Veghel, Uden, Zeeland, Grave- naar de brug in Arnhem.

De route zal op een recreatieve manier het traject volgen waar de operatie zich heeft afgespeeld, daarbij worden natuurlijk de belangrijkste punten aangedaan.

Vanaf 21 september is de wandelgids verkrijgbaar o.a. bij de diverse VVV's langs de route en wandelwinkels.

Kaarten voor de lezing Airbornepad Market Garden zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek Zeeland en kosten 2,50. De lezing, die deel uitmaakt van de serie Blikopener, wordt op 10 maart 2005 ook gehouden in de bibliotheek in Heeswijk-Dinther.

Telefonisch reserveren voor de lezing op 7 oktober in de bibliotheek in Zeeland is mogelijk, tel. 0486-451244.

Einde persbericht.