Ingezonden persbericht


ISA najaarsseminar 2004

Op donderdagavond 7 oktober biedt het historische pand van Hotel New York (Holland-Amerika lijn) onderdak aan het ISA najaarsseminar. Tevens vindt op deze avond de jaarlijkse algemene ledenvergadering plaats. Deelname is gratis voor ISA leden, maar reserveren is wel verplicht! Programma 18.45 Ontvangst met koffie en broodjes
19.00 China
China-deskundige Willem van Kemenade geeft een uiteenzetting over de internationale politieke economie van China. China is het grootste productiecentrum van industriële goederen in de wereld geworden en heeft de rol overgenomen die Japan van de jaren zestig tot eind jaren tachtig gespeeld heeft. China heeft de zeldzame combinatie van een onuitputtelijk reservoir aan goedkope arbeid, de grootste thuismarkt van de wereld en het grootste export-platform voor de wereldmarkt. Dit heeft het land in staat gesteld de laatste tien jaar de zesde grootste economie en de vierde grootste handelsmogendheid ter wereld te worden.

Over Willem van Kemenade
Willem van Kemenadewerd (1943)studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen en Chinees in Taiwan en aan de Universiteit van Leiden. Since 1977 is hij freelance journalist en correspondent in Peking, Jakarta, Hong Kong, en Taiwan voor NRC Handelsblad. Tegenwoordig woont hij in Peking.
19.45 ISA Algemene Ledenvergadering
Niet-leden worden van harte uitgenodigd de vergadering bij te wonen. 20.15 Pauze
20.45 Futureshock, innovation changes all the rules... In de toekomst hebben we allemaal een permanente internet verbinding via onze mobiele telefoon, die we gebruiken om onze parkeerplaats te vinden en blikjes cola te betalen.... Dit verhaal hebben we inmiddels allemaal wel in een of andere vorm gehoord. Het Internet als summum van technologisch kunnen. Wat de dot-com verhalen misten was de aandacht voor andere terreinen dan ICT. Een belangrijke trend in technologieontwikkeling is dat kennisgebieden zoals ICT, biotechnologie en miniaturisatie elkaar versterken en opjagen, waardoor ontwikkelingen in al deze gebieden steeds sneller verlopen. De praktische toepassingen van al dit onderzoek komt ook steeds sneller tot ons.

In het nadenken over de invloed van technologie op de lange termijn wordt deze steevast onder- schat. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de perceptie van vooruitgang, intuïtief gaan we uit van vaste snelheid van verandering (lineaire progressie). Maar uit de cijfers blijkt dat vrijwel alle techno- logische vooruitgang een exponentiële curve volgt. Dit betekent dat toepassingen die gevoelsmatig nog eeuwen weg zijn, wel eens binnen een generatie gerealiseerd zouden kunnen worden. Als we deze versnellingen in kennis en technologie vanuit het verleden zo'n 20 tot 30 jaar de toekomst in extrapoleren worden er technische mogelijkheden zichtbaar waarvan de consequenties op ons leven nauwelijks voor te stellen zijn: kunstmatige intelligentie, volledig synthetische lichamen en robots kleiner dan bacteriën, die de materiële wereld voor ons hervormen naar onze wensen. De presentatie Futureshock is een startpunt voor de discussie over verschillende ontwikkelingsscenario's en de consequenties ervan voor organisaties en mensen.

Over Arjen Kamphuis:
Arjen Kamphuis studeerde natuurwetenschappen in Utrecht en werkte voor IBM en Twynstra & Gudde als IT-architect en consultant. Sinds 2001 is hij zelfstandig technologie-adviseur en helpt organisaties bij het nadenken over de strategische implicaties van technologische innovatie. Hij richt zich daarbij vooral op de verbindingen tussen de drie disciplines ICT, biotechnologie en nanotechnologie. Tot zijn klanten behoren o.m. Pfizer, Nynenrode, De Tweede Kamer, Stork, Rabobank, Unilever en Shell. Naast zijn betaalde advieswerk zet Arjen zich in voor digitale burgerrechten op nationaal en Europees niveau.
21.30 Afsluiting en borrel
Aanmelden Naam: ISA lid: Adres:
Woonplaats: Ja Nee* Telefoonnummer:
E-mailadres: * Niet leden betalen 15 euro bij de ingang ISA lid nr.: van de zaal. Fax dit formulier naar ISA Netherlands Section, faxnummer 040 23 90 800, of meld u aan via admin@ISA-org.nl. Meer informatie op: www.isa-org.nl.

Hotel New York, Koninginnenhoofd 1, 3072 AD Rotterdam, tel. +31 (0)10 4390500. Voor de routebeschrijving zie:www.hotelnewyork.nl


---- --