Ingezonden persbericht






Persbericht

Utrecht, 30 september 2004
Referentie: P02/1458/AtH/JB


Supporters voor het leven

Werkmap helpt ouders verstandelijk gehandicapten aan een netwerk

Op donderdag 7 oktober 2004 presenteert de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) de werkmap 'Natuurlijk, een netwerk!'. Deze map ondersteunt ouders en verwanten van verstandelijk gehandicapten om meer mensen in te schakelen bij het welzijn van hun kind en gezin. 'Natuurlijk, een netwerk!' is een praktische doe het zelf map.

De werkmap 'Natuurlijk, een netwerk!' is een kleurrijke, doe-het-zelf map. Ouders en verwanten van mensen met verstandelijke beperkingen brengen de vrienden- en kennissenkring van hun kind in beeld. Ook leren ze hoe ze dat netwerk kunnen uitbreiden. Onder het motto 'Iedereen kan een goed sociaal netwerk gebruiken' schakelen zij mensen uit de directe omgeving of buurt in rond een interesse van hun kind, een eigen vraag of actuele uitdaging.

De werkmap volgt een vast stappenplan. Er zijn tien stappen. Elke stap wordt levendig beschreven en is voorzien van voorbeelden. De praktische opdrachten, de werkvellen en de surf- kijk- en leestips laten zien hoe ouders zelf kunnen werken aan een netwerk. Ze zetten ouders en verwanten aan om daadwerkelijk iets aan de situatie van hun zoon of dochter te veranderen. Sommige netwerken helpen om concrete problemen op te lossen. Andere netwerken blijven langer bestaan als vriendenkring, steuncirkel of plannenmaker.

De map is overigens ook geschikt voor coaches, ondersteuners en andere professionele begeleiders van mensen met verstandelijke beperkingen en hun ouders. Gecertificeerde trainers van de FvO en de ouderverenigingen kunnen in cursusgroepen een aantal gezinnen tegelijk begeleiden met deze methodiek.

De presentatie is op 7 oktober van 16.30 tot 18.00 uur in Zalencentrum Trianon, Oudegracht 252, te Utrecht. De toegang is gratis.

Meer dan 120 families hebben de tien stappenmethodiek gevolgd. Tijdens de presentatie vertellen twee gezinnen over hun ervaringen en laten zien wat de resultaten zijn van het werken aan een netwerk.

De werkmap 'Natuurlijk, een netwerk!' is te bestellen bij de FvO (bestelnummer 08004), T 030 2363767, of via de winkel op internet: www.fvo.nl. De map kost ¤ 30,-; leden van ouderverenigingen betalen ¤ 20,-.

___
Noot voor de redactie,