Gemeente Tilburg

BO 2004 071

Datum
7 oktober 2004

Nieuw beoordelingssysteem Tilburgse

evenementen

Duidelijkheid, objectiviteit en nauwkeurigheid bij verdeling van subsidies

Er is een nieuw beoordelingssysteem voor de subsidieaanvragen voor festiviteiten en evenementen. Evenementen worden steeds belangrijker voor Tilburg: zij bieden niet alleen vermaak, maar vormen een belangrijk onderdeel in de stadspromotie en dragen bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat. De gemeente Tilburg heeft dan ook geïnvesteerd in een nauwkeurige, duidelijker, maar ook strengere beoordeling en evaluatie van evenementen die subsidie aanvragen op de stelpost Festiviteiten en Evenementen. Voor de beoordeling van de aanvragen voor "Tilburg Trakteert" geldt dat met name de doelgroep, imago c.q. meerwaarde voor de stad, bezoekersaantal en economische impact de doorslag geven bij de toekenning van dit predikaat. Om de exclusiviteit van het predikaat te waarborgen wordt het jaarlijks aan maximaal 15 evenementen toegekend.

Subsidiecommissie

De beoordeling van de aanvragen vindt voortaan plaats door de Subsidiecommissie Evenementen Tilburg (SET). Deze commissie geeft het college jaarlijks een advies over de verdeling van de Tilburg Trakteert predikaten en de subsidie vanuit de stelpost Festiviteiten en Evenementen. Nieuw is ook dat de aanvraag- en evaluatieformulieren digitaal beschikbaar zijn. Organisatoren kunnen vanaf heden hun aanvraag indienen via de website van de gemeente Tilburg (www.tilburg.nl).

Wethouder Janssen: "Het bijzondere aan de nieuwe werkwijze is met name dat de methode van subsidie- en predikaattoekenning is ontwikkeld in samenwerking met vele geledingen in de stad. De SET commissie bestaat naast gemeentelijke vertegenwoordiging uit vertegenwoordigers uit de detailhandel, de studenten, de horeca, de binnenstad, de sportsector en de cultuursector. Zij hebben ook bijgedragen aan de nieuwe beoordelingswijze."

Servicegerichtheid

Service gerichtheid staat ook voorop in het nieuwe systeem. Er wordt een nauwer contact onderhouden tussen de organisatoren en de SET commissie. Zo kunnen evenementen uitgenodigd worden om een presentatie te geven over hun evenement. Verder ondersteunt de gemeente zonodig organisatoren in het verhogen van de potentie van een evenement in het kader van bijvoorbeeld stadspromotie.

Het nieuwe systeem vervangt de oude manier van beoordelen dat zowel bij de gemeente als bij de organisatoren van de evenementen zelf veel vragen opriep. Zo was het voor de evenementen onduidelijk op welke wijze en op basis van welke criteria zij beoordeeld werden. Vorig jaar is een pilot gehouden om te komen tot een nieuw systeem. De positieve ervaringen in de pilot hebben geleid tot de nieuwe beoordelingsmethode en het instellen van de Subsidiecommissie Evenementen Tilburg.