INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Canada in de verdediging

Europese toer om zeehondenjacht te rechtvaardigen

(Den Haag, 7 oktober 2004)
De Canadese overheid doet een verwoede poging om de commerciële zeehondenjacht, de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld, te rechtvaardigen. Hiertoe hebben zij twee wetenschappers op een Europese tour gestuurd die presentaties voor Europese parlementen houden waar zij pro-jacht argumenten zullen aanvoeren. Vanmiddag worden zij in de Tweede Kamer gehoord. Het IFAW, de organisatie die al meer dan 30 jaar strijd voert tegen de zeehondenjacht, is niet onder de indruk van deze actie van Canada.

'Canada doet een zinloze poging om Europa toch voor haar zaak te winnen. De argumenten die zij aanvoeren, zijn bij ons bekend en eenvoudig te weerleggen aan de hand van objectieve gegevens. Wij vertrouwen erop dat de kamer alleen al vanwege haar wrede karakter de commerciële zeehondenjacht afwijst', aldus Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW-kantoor.

Afgelopen dinsdag heeft er in de Milieucommissie van de Raad van Europa een hoorzitting plaatsgevonden, waarbij internationale leden van de Eerste en Tweede Kamer gedebatteerd hebben over de Canadese commerciële zeehondenjacht. Tijdens deze hoorzitting waren zowel tegenstanders - wetenschappelijk adviseur David Lavigne namens het IFAW - als voorstanders, Canadese en Noorse onderzoekers, uitgenodigd om een presentatie te geven. De Canadese onderzoekers zijn na dit optreden in opdracht van de Canadese overheid de commerciële zeehondenjacht verder gaan bepleiten in Europa, waaronder dus vanmiddag in Nederland.

Het IFAW voert de wereldwijde campagne tegen de wrede commerciële zeehondenjacht aan.
De commerciële zeehondenjacht in Canada is de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld. In 2003 stelde de Canadese regering de grootste jachtquota voor zeehonden uit de geschiedenis vast: in drie jaar tijd (2003-2005) mogen er bijna 1 miljoen zeehonden worden gevangen.
Het IFAW is tegen de jacht om onder meer de volgende redenen:
- De jacht is onaanvaardbaar wreed en daarmee onethisch;
- De jacht is niet wetenschappelijk te rechtvaardigen; het bedreigt het voortbestaan van de zeehonden

- De jacht levert onnodige (luxe)producten op;
- Deze jacht is vanuit economisch oogpunt niet levensvatbaar;
- Het huidige beheerplan doet geen recht aan het zogenoemde voorzorgsprincipe (uitgangspunt voor alle
natuurbeschermingsinitiatieven in de 21ste eeuw).

Het IFAW is van mening dat ook Nederland verantwoordelijkheid moet nemen en de jacht moet afwijzen door middel van het overgaan tot een procedure voor de totstandkoming van een nationaal importverbod. Italië en België zijn beide al overgegaan tot zo'n verbod.

EINDE

Noot aan de redactie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

International Fund for Animal Welfare (IFAW), Bezuidenhoutseweg 225, Den Haag

- Yvette Brook, beleidsmedewerker tel. 070 335 50 11, GSM
06-12991703
e-mail: ybrook@ifaw.org

- Danielle de Lange, afd. Communicatie tel. 070 335 50 11 e-mail : ddelange@ifaw.org

U kunt de volgende documentatie opvragen:

- Een document met de door Canada gevoerde argumenten voor de jacht en onze argumenten tegen de jacht;

- Een lezing van David Lavigne die hij dinsdag jl. gehouden heeft in de commissiebijeenkomst van de Raad van Europa.

Beeldmateriaal
U kunt beeldmateriaal (Beta b-Roll-formaat) en fotomateriaal opvragen bij Danielle de Lange (070-3355011).

De commerciële jacht op zeehonden in Canada

FEITEN EN CIJFERS

De jacht


- De commerciële zeehondenjacht in Canada is de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld. In 2003 stelde de Canadese regering de grootste jachtquota voor zeehonden uit de geschiedenis vast: in drie jaar tijd (2003-2005) mogen er bijna 1 miljoen zeehonden (975.000) worden gevangen. Doel van de jacht is het uitdunnen van de populatie.

Zeehondenbaby's


- Volgens de Canadese wet mag een zeehond worden gedood als hij ca. 12 dagen oud is (de leeftijd waarop hij zijn witte donzige vacht begint af te werpen). Op die leeftijd is een zeehond voor de wet dus een volwassen dier. Op het moment dat zij worden gedood hebben de meeste van deze zeehonden nog geen vast voedsel geproefd of leren zwemmen.
- 95% van de zeehonden die tijdens de commerciële jacht in Canada worden gedood, zijn nog geen drie maanden oud. De meeste van hen zijn zelfs nog geen maand oud.

- Een groot aantal zeehonden wordt levend gevild. In 2001 onderzocht een internationaal team gespecialiseerde dierenartsen een aantal karkassen van zeehonden die bij de jacht waren gedood. Hun conclusie was, dat bij 42% van de gedode dieren niet een zodanig schedelletsel werd waargenomen, dat daaruit mag worden afgeleid dat ze in elk geval buiten bewustzijn waren op het moment dat ze werden gevild.

Economische aspecten van de zeehondenjacht

75)- Zelfs in Newfoundland, waar 93% van de jacht zich afspeelt, is de economische betekenis van de zeehondenjacht marginaal. De export van zeehondenproducten vanuit Newfoundland maakt nog geen ééntiende procent uit van de totale export van Newfoundland. Van de totale bevolking van meer dan een half miljoen mensen nemen ca. 4.000 Newfoundlanders jaarlijks deel aan de jacht.

- Newfoundland leeft niet van de visserij - slechts zo'n 3,9 % van het BBP van Newfoundland is afkomstig uit de visvangst (inclusief de zeehondenjacht).

- Ongeveer 99,5% van de Newfoundlandse bevolking is NIET bij de zeehondenjacht betrokken.

- Het toerisme in Newfoundland levert meer op dan de hele visindustrie bij elkaar.

- De zeehondenjacht vormt slechts 0,09% van Canada's BBP.
- Gemiddeld verdient een jager slechts zo'n 1000 dollar per jaar aan de jacht.

- De Canadese regering beweert dat er 12.000 jagers zijn. Dat is echter niet juist: er worden elk jaar slechts 12.000 vergunningen uitgegeven. De autoriteiten van Newfoundland zelf beweren dat jaarlijks niet meer dan 4.000 jagers actief zijn - minder dan 1% van de bevolking van Newfoundland.


07 okt 04 09:58