Het Nederlandse Rode Kruis

07 oktober 2004
Rampenhulpverleners houden wedstrijd bij de Kuip in Rotterdam

Als er in Nederland een groot ongeval of ramp gebeurt assisteren vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet bij de behandeling van gewonden. Die vrijwilligers doen dat in een team onder de naam SIGMA. SIGMA staat voor Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie. De betreffende Rode Kruis-vrijwilligers hebben een pittige opleiding gevolgd en zijn feitelijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar inzetbaar.

Wedstrijdje hulpverlenen
Op zaterdag 2 oktober verzamelden meer dan tweehonderd SIGMA-vrijwilligers uit heel Nederland zich bij De Kuip in Rotterdam om hun kennis en vaardigheden eens met elkaar te vergelijken. Dat deden ze door er een wedstrijd van te maken. De onderdelen: transport van gewonden over een hindernisbaan, zo snel mogelijk opbouwen van de ziekenhuistent, het controleren van de uitrusting en het behandelen van gewonden.

Kennis up-to-date houden
"Zo´n wedstrijd is een prima manier om je kennis up-to-date te houden. Ook elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen is erg leuk voor deze speciale Rode Kruis-vrijwilligers", vertelt Gerrit van der Meer, beleidsmedewerker grootschalige hulpverlening in Den Haag. "De Feijenoord-sfeer maakte het een bijzondere dag. Ruud Gullit kwam zelfs nog even handtekeningen uitdelen!"

Het SIGMA-team van Drenthe kwam als winnaar uit de bus. Zij namen daarmee de wisselbeker over van Rotterdam-Rijnmond, die vorig jaar de eerste landelijke wedstrijd had gewonnen en daarom nu gastheer was. Het team van Rotterdam-Rijnmond werd deze keer derde, vlak achter Zuid-Holland-Zuid die net als vorig jaar de tweede plaats veroverde.

Meer informatie:

* Noodhulp door het Rode Kruis