Artsen zonder Grenzen


Haïtianen in Gonaïves hebben het nog steeds moeilijk donderdag 7 oktober 2004

Vijftien dagen na de overstromingen die de stad Gonaïves in Haïti troffen, blijft de situatie dramatisch voor tienduizenden mensen. Grote delen van de stad staan nog steeds onder water en zijn bedekt met een laag modder. Huizen zijn vernield en de vluchtelingencentra zitten vol met mensen die tot nog toe nog geen enkele hulp hebben ontvangen.

De dagelijkse prioriteiten voor de bevolking zijn het opruimen van de modder, het zoeken van voedsel en drinkwater en het vrijmaken van de belangrijkste verkeersaders van de stad. Lijken worden door het stadspersoneel opgeruimd. De mensen die de lijken uit de modder moeten graven, zijn fysiek uitgeput. Ze zijn misselijk en lijden aan hart- en huidkwalen. Net als de rest van de bevolking hebben zij een zwaar mentaal trauma opgelopen, zegt Ilse Casteels, psychologe voor Artsen Zonder Grenzen (AzG) in Gonaïves.

Naast de geestelijke gezondheidsproblemen, komen mensen bij AzG vooral langs met snijwonden en infecties als gevolg van de modder en het stilstaande water. Het gezondheidscentrum van AzG in Raboteau verstrekt momenteel medische zorg aan 500 patiënten per dag. Het medische team bestaat uit vijf artsen, vijf verpleegkundigen en drie psychologen, plus zes Cubaanse medische specialisten die onder supervisie van AzG werken. De kraamafdeling is geopend en eind vorige week werden hier vier bevallingen gedaan.

Sommige patiënten komen uit andere delen van de stad hier naartoe. Ook al is Raboteau ver weg, ik moest wel komen want ik was er echt slecht aan toe, aldus een 28-jarige patiënt van AzG die aan een huidziekte lijdt. In het vluchtelingencentrum waar ik momenteel verblijf, is er geen dokter aanwezig en geen enkele hulpvoorziening.

Volgens Silvien Auerbach, landencoördinator van AzG in Haïti, zijn er nog andere medische organisaties actief in de stad zelf. Hoewel hiermee niet aan alle medische noden wordt tegemoet gekomen, verbetert de situatie toch langzaam. Maar we merken dat er nog heel wat te doen valt voor de mensen die buiten de stad leven, aldus Auerbach.
---