Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

stelselherziening / no claim

CG-Raad steunt demonstratie tegen no-claim-regeling

'Brokken met je auto maken is iets anders dan een beroep doen op zorg'

De no-claim regeling in de gezondheidszorg is een schrijnend voorbeeld van waartoe Balkenendes normen en waarden-beleid kan leiden. Jan Troost, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), spreekt op 12 oktober namens zijn brede achterban op de protestdemonstratie tegen de no-claim regeling. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsplannen.

Deze voorgenomen regeling is onvergelijkbaar met een autoverzekering. Brokken maken met je auto, is iets anders dan een beroep doen op de zorg, aldus een furieuze Troost. Als mensen moeten afzien van een beroep op zorg, zullen hun klachten alleen maar ernstiger worden. Uiteindelijk leidt dit tot veel duurdere medische zorg.

Op 7 oktober komt een amendement van Groen Links in de Tweede Kamer, dat kan rekenen op instemming van de CG-Raad. Het amendement stelt voor om iedereen die het voorgaande jaar aanspraak kon maken op het chronisch ziekenforfait uit te sluiten van betaling van de premieverhoging die samenhangt met de no-claim regeling. Troost: Ik daag alle Kamerleden uit, met name die van het CDA die een reputatie van solidariteitsdenken hebben hoog te houden, voor dit amendement te stemmen.'

Op 12 oktober zal Jan Troost aanwezig zijn op de aangekondigde protestdemonstratie tegen de no-claimregeling in Den Haag. Hij zal het standpunt van de CG-Raad nog eens met kracht verwoorden. Troost is niet erg geporteerd van de zogenaamde omgekeerde solidariteit, waarbij burgers met een chronische ziekte of een handicap, die doorgaans toch al veel extra kosten hebben, gaan meebetalen aan een douceurtje voor kerngezonde mensen.

(Geplaatst: 7 oktober 2004)
---