Verbond van Verzekeraars

Stijging schade door grote branden

De schade door grote branden (van meer dan 1 miljoen) bedroeg in het tweede kwartaal van 2004 ruim 182 miljoen, aanzienlijk meer dan in voorgaande kwartalen. Dat blijkt uit het grote
branden-kwartaaloverzicht van het Verbond. Het hoge schadebedrag wordt niet zozeer veroorzaakt door het aantal, maar voornamelijk door de hoge schadebedragen van enkele branden.

Het eerste kwartaal van 2004 liet sinds jaren een lage schade zien: slechts 45 miljoen. In het tweede kwartaal zit de schade met een uitschieter van 182 miljoen echter weer op een hoog niveau, waardoor het eerste halfjaar niet echt afwijkt van andere jaren.

Uitschieters
De hoge schade door grote branden wordt in het tweede kwartaal voornamelijk veroorzaakt door de (geschatte) schadeomvang van enkele branden. Er waren drie uitschieters: de brand in een schaatscentrum in Den Haag op 6 april (goed voor 20 miljoen), de brand in een kartonfabriek in Eerbeek ( 70 miljoen) op 17 april en tot slot de brand in het Catshuis in Den Haag (geschat op 30 miljoen) op 15 mei.

Preventie
Het Verbond houdt al jaren kwartaaloverzichten bij van branden met een schade van meer dan 1 miljoen (waarbij overigens niet wordt gekeken of schade onder- of misschien zelfs onverzekerd is). Grote branden vormen voor verzekeraars een flinke schadepost. Verzekeraars hebben de afgelopen jaren dan ook veel geïnvesteerd in preventie. Volgens het Verbond werpt dat langzaamaan zijn vruchten af. Maar mede door een toename van het aantal bedrijven en woningen blijft de kans op grote branden groot.
Het volledige grote branden-kwartaaloverzicht vindt u hier .

Verzekerd!, oktober 2004