Gemeente Bergen op Zoom


Topscore Bergen op Zoom zet jeugd in beweging

In andere steden, waaronder Amsterdam, wordt al enkele jaren met succes op deze wijze gewerkt. De activiteiten van Topscore Bergen op Zoom betekenen de start van het B.O.S.-project als onderdeel van het projectplan "Sportstimulering over de volle breedte". Topscore Bergen op Zoom is een naschools sportproject speciaal voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Deze kunnen kosteloos kennismaken met allerlei soorten sport(en) dankzij de samenwerking tussen scholen, sportverenigingen, sportbonden, sportscholen, buurtsport werkers en de gemeente Bergen op Zoom.
De gemeente heeft drie middelbare scholen uitgekozen om als pilot te dienen: het Markiezaat College VMBO, het Zoomvliet College en RSG 't Rijks.
De door de gemeente aangestelde Bewegingsconsulent Jolanda van de Kasteele, heeft in overleg met de betreffende scholen onder de noemer Topscore Bergen op Zoom een programma samengesteld.

Hoe het werkt?
Topscore Bergen op Zoom beoogt de leerlingen bij te brengen dat samen sporten leuk en gezond is. Daarnaast draagt het bij aan de verbetering van sociale vaardigheden en aan betere onderlinge verhoudingen. Omdat bij veel scholieren deze achterliggende motivaties doorgaans niet als zodanig worden ervaren, wordt Topscore Bergen op Zoom vooral gepresenteerd als hip en stoer. Topscore sluit aan op de belevingswereld van jongeren en maakt een heel scala aan sporten gemakkelijker bereikbaar.
Middelbare scholieren krijgen de kans om na schooltijd op laagdrempelige wijze kennis te maken met allerlei soorten sport, zoals streetdance of skateboarden, volleybal, voetbal, maar ook trampolinespringen en basketbal. Daartoe brengt het Topscore-team scholen in contact met sportclubs, sportscholen of andere organisaties. Zo ontstaat een aangenaam aanbod van vrijetijdsbesteding, dat de toename van het sporten in verenigingsverband of op andere wijze moet stimuleren.

Waarom werkt het?
De inbreng van jongeren binnen Topscore Bergen op Zoom is groot. Door goed naar jongeren te luisteren en hun mening mee te nemen bij het maken van keuzes, lukt het om een sportaanbod te creëren dat aanslaat. De leerlingen konden in de Bergse situatie via een enquête aangeven welke naschoolse sportactiviteiten ze graag zouden willen en op welke manier men deze graag aangeboden wilde hebben.
Tijdens het gehele schooljaar (behalve vakanties) is er een vast wekelijks aanbod van sportactiviteiten. Het aanbod kan per school variëren.
De eerste periode (8 weken) start direct na de herfstvakantie (week 45) met basketbal, streetdance, voetbal en inline skaten met een Topscore afsluitingsles skiën, snowboarden en klimmen bij EGO indoor Ski in Bergen op Zoom.
Aan de hand van de ervaringen van de eerste periode wordt wederom in overleg met de school het Topscore programma voor de tweede en derde periode vastgesteld.

Kick-Off.
De officiële start van Topscore Bergen op Zoom is op dinsdag 12 oktober (RSG 't Rijks) en op woensdag 13 oktober (Markiezaat College). Voor de leerlingen zal er op het schoolplein een Board en Carve instuif zijn, waarbij ze kennis kunnen maken met skateboarden op verschillende boards met daarbij schansjes, rails en andere jumps.

Vervolg.
De gemeente heeft als ambitie om in het schooljaar 2005-2006 het programma te verbreden en zo mogelijk meer middelbare scholen mee te laten doen met Topscore Bergen op Zoom. Ook is het de opzet om, mede afhankelijk van de dan te maken keuzes, de verschillende sportverenigingen meer bij het project te betrekken. ==============================
Meer informatie E-mail naar:
Jolanda van de Kasteele bosproject@hotmail.com
Olga Rombouts O.M.Rombouts@bergenopzoom.nl