Provincie Limburg

Twaalf Jongerendebatten in Limburg Odile Wolfs: Het woord is aan de jongeren!

De Provincie Limburg organiseert samen met 12 scholen voor Voortgezet Onderwijs Jongerendebatten rond het thema Jong zijn in Limburg. Gedeputeerde Odile Wolfs, verantwoordelijk voor dit thema: Ik wil jongeren ook écht betrekken bij dit thema. Jong zijn in Limburg vereist een debat met jongeren. Bijsturen en linken met onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. Dat heb ik aangekondigd en dat wil ik ook waarmaken. De jongeren zijn nu aan het woord. Vandaag is het éérste debat van deze serie in het Raaylandcollege in Venray.

Aan de hand van prikkelende stellingen, die betrekking hebben op het beleidsthema Jong zijn in Limburg, wordt gedebatteerd. De Provincie wil samen met jongeren beleid maken en met deze debatten een wisselwerking tussen de politiek en jongeren tot stand brengen. Voorbeelden van stellingen zijn: Werkloos worden nadat je van school komt is je eigen schuld; wil je werken, dan kun je werken!, Jongeren voelen zich onveilig op grote scholen, De jongeren van vandaag hebben geen oog voor de medemens; iedere jongere zou daarom vrijwilligerswerk moeten doen! of Musea zijn saai, duf en niet nuttig!. Tijdens de debatten is er ruimte om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten die jongeren zelf belangrijk vinden. Van elk debat wordt een verslag gemaakt. Aan het eind van het debat worden jongeren uitgenodigd deel te nemen aan provinciale jeugdpanels. Deze panels gaan aan de hand van de verslagen concrete voorstellen uitwerken voor de zogeheten Actieprogrammas van Jong zijn in Limburg. Odile Wolfs: De uitkomsten van de panels moeten vooral gericht zijn op oplossingen. De resultaten van de panels wil ik samen met de jongeren in het voorjaar 2005 presenteren aan de provinciale politiek met een gezamenlijke bijeenkomst in het Gouvernement.

Scholen De debatten worden gehouden op scholen in Venray, Venlo, Panningen, Roermond, Horn, Landgraaf, Brunssum, Hoensbroek, Kerkrade, Sittard en Maastricht. De leiding van het Jongerendebat is in handen van de school. Voor de jury is een beroep gedaan op Statenleden, jongeren van provinciaal Jongeren Netwerk Limburg, aangevuld met provinciale ambtenaren die met jongerenonderwerpen bezig zijn. Gedeputeerde Odile Wolfs en wethouder Emonts van de gemeente Venray vormen vandaag de jury. Daarnaast gaan zij in een één-op-één debat elk de verbale confrontatie aan met een jongere.

7-10-2004 10:13