Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Vragen van de leden Samson, Douma en Tjon-A-Ten (allen PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


over kinderarbeid in de Katoenindustrie


1. Bent u op de hoogte van het rapport Child Labour in Hybrid Cottonseed Production in Andhra Pradesh: recent Developments ?


2. Kunt u aangeven welke Nederlandse en Europese bedrijven hierbij betrokken zijn?


3. Wat is uw beoordeling van het feit dat MV Foundation aangeeft dat de betrokken bedrijven effectieve samenwerking hebben vertraagd?


4. Bent u van mening dat de Association of Seed industry (ASI) in voldoende mate de belofte, zoals gedaan in september 2003, is nagekomen Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


5. Kunt u aangeven wat de uitkomst is geweest van eerdere gesprekken tussen u en Unilever met betrekking tot dit onderwerp ?


6. Bent u bereid de betrokken bedrijven nadrukkelijk te wijzen op hun verantwoordelijkheden en het grote belang van de OESO richtlijnen?


7. Bent u eveneens bereid hen wederom, zowel op Europees als Nederlands niveau, hierop aan te spreken, alsmede op de aangegane overeenkomsten met MV Foundation en andere betrokken organisaties?


8. Bent u bereid er bij de betrokken bedrijven op aan te dringen, dat zij op effectieve wijze de ernstigste vormen van kinderarbeid aanpakken, minstens het officiële minimumloon aan de boeren uit betalen, schuldslavernij uitbannen, het recht op collectieve onderhandelingen voor werknemers garanderen en openheid geven over de door hen genomen stappen op deze terreinen?


9. Kunt u aangeven welke resultaten tot op heden zijn geboekt met het project van de ILO in India, Pakistan, Bangladesh en Nepal, waarbij schuldslavernij van kinderen in de tapijt en zijde industrie wordt bestreden door middel van het opzetten van microfinancieringssystemen en complementaire diensten op het gebied van onderwijs en gezondheid?


Child Labour in Hybrid Cottonseed Production in Andhra Pradesh: Recent Developments , Dr. Venkateswarlu, zie: http://www.indianet.nl/katoenz.html


Zie Kamervragen 2002 2003, nr. 1476, Tweede Kamer1476; vragen van de leden Koenders en Tjon-A-Ten (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking) over de kritiek op Unilever met betrekking tot kinderarbeid in India (ingezonden 12 mei 2003).


Kamervragen 2002 2003, nr. 1476, Tweede Kamer1476; vragen van de leden Koenders en Tjon-A-Ten (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking) over de kritiek op Unilever met betrekking tot kinderarbeid in India (ingezonden 12 mei 2003).