Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

NOVEM

Tien miljoen beschikbaar voor lange termijn energieonderzoek

Tien miljoen beschikbaar voor lange termijn energieonderzoek SenterNovem voert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de regeling 'Energie OnderzoekSubsidie: Lange Termijn' uit. Hiervoor is 10 miljoen beschikbaar in de eerste tender. De tender van deze regeling is vanaf 7 oktober open en sluit op 14 januari 2005. De regeling is bestemd voor kennisinstellingen en bedrijven die zich bezighouden met energieonderzoek. Het gaat om onderzoek dat de weg vrijmaakt voor innovatieve energietechnologieën. Onderzoek dat bijdraagt aan de duurzame energiehuishouding en de economie een krachtige en duurzame impuls geeft.

Samen met het onderzoeksveld heeft het Ministerie van Economische Zaken de prioriteiten voor het energieonderzoek vastgesteld. Deze prioriteiten zijn gegroepeerd in vijf aandachtsgebieden:
- Energie-efficiency in de industriële en agrarische sector
- Biomassa
10)- Nieuw gas / schoon fossiel
11)- Gebouwde omgeving
12)- Opwekking en netten
De aanpak van de regeling is nieuw. Het ministerie van Economische Zaken wil onderzoek stimuleren waar Nederland al goed in is (speerpunt) of waar Nederland nog goed in moet worden (kennisimportthema). Samenwerking met andere (buitenlandse) bedrijven of instellingen is voor beide soorten onderzoek belangrijk. Voor elk aandachtsgebied is in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen een onderzoeksprogramma opgesteld. Deze staan op www.senternovem.nl/eos.
De regeling is bestemd voor fundamenteel en industrieel onderzoek. Binnen deze onderzoekstypen komt ook sociaal economisch onderzoek in aanmerking voor subsidie.

Criteria
De binnengekomen projectvoorstellen worden door een externe adviescommissie gerangschikt aan de hand van de volgende criteria:
1. Hoe groot is de bijdrage van het project aan een duurzame energiehuishouding in

2. Hoe groot is de bijdrage van het project aan de versterking van de Nederlandse kenniseconomie?
Hierbij geldt dat het eerste criterium twee keer zo zwaar weegt als het tweede.

Energie Onderzoeksubsidie
Deze regeling is een onderdeel van de Energie Onderzoek Strategie (EOS). EOS wil onderzoek vanaf het eerste idee tot aan de marktintroductie stimuleren. Regelingen die EOS hiervoor naast bovengenoemde regeling inzet, zijn:

- EOS: Nieuw Energie Onderzoek: subsidie voor uitvinders op instituten, universiteiten en bedrijven. Gericht op de eerste fase van de innovatieketen: het uitwerken van nieuwe ideeën.
- EOS: Demonstratie: subsidie voor het implementeren van nieuwe energietechnologieën in de omgeving waarin ze daadwerkelijk toegepast gaan worden.
26)- Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten: stimuleert technologische samenwerking gericht op het ontwikkelen van innovatieve producten (haalbaarheidsprojecten en onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten)

Meer informatie over de regeling vindt u op www.senternovem.nl/eos

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie. Meer informatie kunt u verkrijgen bij:

Naam: S. van der Zwaag
Functie: Communicatieadviseur
Telefoon: 030-2393570
E-mail: s.van.der.zwaag@senternovem.nl
Internet: www.senternovem.nl/eos
www.senternovem.nl

07 okt 04 11:33