Ministerie van Justitie

2040500810

Vragen van de leden De Pater-van der Meer en Ferrier (beiden CDA) aan de ministers van Justitie en van Buitenlandse Zaken over kindersekstoerisme in Gambia. (Ingezonden 1 oktober 2004)

1
Kent u het onderzoek van Terre des Hommes en Child Protection Alliance naar de betrokkenheid van Nederlandse "toeristen" bij kindersekstoerisme in Gambia? 1) Zo ja, onderschrijft u de conclusies?

2
Kunt u aangeven wat de resultaten van de nieuwe wetgeving zijn in aanpak en berechting van daders van seksueel misbruik van kinderen in het buitenland sinds de invoering daarvan?

3
Heeft u zicht op het aantal kinderen dat slachtoffer is van zogenaamd sekstoerisme in Gambia? Heeft u zicht op het aantal Nederlandse sekstoeristen in Gambia? Zo ja, kunt u daar cijfers over bekend maken?

4
Op welke wijze kunnen praktijken waarbij kinderen uit Gambia voor een zogenaamde "vakantie" naar Nederland worden gehaald, achterhaald en tegengegaan worden?

5
Deelt u de mening dat Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van kinderen die, waar ook ter wereld, seksueel misbruikt zijn door Nederlanders? Hoe krijgt deze verantwoordelijkheid gestalte in het beleid?

6
Wat zijn de resultaten van de betrokkenheid van Nederland bij de training van de Gambiaanse politie in het herkennen van kindermisbruik en kindvriendelijk optreden?

7
In welke andere landen zijn dergelijke trainingsprogramma's voor politiepersoneel?

1) Netwerk, 27 september jl.