Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA Brussel wil verplichte taalopleidingen (07/10/04)

De HORECA uit Brussel schreeuwt om personeel. Brusselse hotels, restaurants en cafés ondervinden steeds meer moeilijkheden om hun openstaande vacatures ingevuld te krijgen.
Deze vaststelling is des te pijnlijker omdat het Brussels gewest met 70.000 werklozen aan een werkloosheidsgraat zit van 21,9 %.

Een onderzoek van de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling (BGDA) wees uit dat er vooral een tekort bestaat aan koks, keukenverantwoordelijken en kelners. Het gebrek aan talenkennis wordt in het onderzoek als één van de belangrijke oorzaken aangeduid.

Volgens Brussels Gewestminister Cerexhe (CDH) zou de HORECA-sector nochtans enkel een imago-probleem hebben door het zware en onregelmatig werk en het groot aantal faillissementen. Hij wil de sector stimuleren met een BTW-verlaging en de versnelling van de renovatie van het Congresgebouw.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) Brussel wijst erop dat deze maatregelen geen enkel effect zullen hebben op het personeelstekort. Een spoedige voltooiing van de renovatie van het Congresgebouw zal wel meer volk trekken naar de Brusselse terrasjes, maar biedt geen oplossing voor het personeelstekort. De verlaging van de BTW kan evenmin het gebrek aan personeel opvangen.

Opnieuw vraagt de N-VA meer aandacht voor de talenkennis. In de HORECA zullen uiteraard slechts kelners in dienst worden genomen indien zij naast het Frans eveneens het Nederlands kunnen spreken. De N-VA wil dan ook dat de Brusselse regering meer nadruk legt op taalopleidingen en taalcursussen. Het lijkt zelfs aangewezen dat langdurig werklozen een verplichte taalcursus Nederlands (of Frans) volgen om sneller een job te vinden.

De N-VA zal de Brusselse regering er blijven aan herinneren dat het stimuleren van talenkennis een absolute prioriteit moet zijn in het beleid.

Auteur:
Voorzitter N-VA Brussel
Karl Vanlouwe

Meer informatie:
Contactpersoon: Karl Vanlouwe
Telefoon: 0475/77 61 52